Baixen els casos de ciberdelictes, però augmenten els relacionats amb el patrimoni

www.andorradifusio.ad

Els ciberdelictes van baixar l'any passat un 32% en comparació al 2022 segons ha constatat l'Agència Andorrana de Ciberseguretat. Únicament van augmentar els delictes relacionats amb el patrimoni, com ara estafes, amb un 11%. La prevenció i la conscienciació explicarien la davallada. 

En concret, el 2023 la policia va gestionar 189 ciberdelictes amb relació als 276 d'un any abans.

"El país està molt més segur ara que no pas fa un any i mig quan no hi havia la llei aprovada i l'agència creada. Ara podem fer totes les accions de prevenció, curatives i d'acompanyament". 

Marc Rossell, secretari d'Estat de Transformació Digital i Telecomunicacions.

L'única tipologia de ciberdelictes que va augmentar, un 11%, van ser els relacionats amb el patrimoni, que inclouen estafes i el ransomware, que consisteix a encriptar algun dispositiu perquè l'usuari no hi pugui accedir i demanar diners per desbloquejar-lo. Els que més van disminuir van ser el tràfic jurídic i la inviolabilitat del domicili i de la intimitat. Els casos relacionats amb la llibertat sexual ho van fer un 10%. La unitat de delictes tecnològics de la policia disposa de cinc efectius i es preveu poder ampliar-la a nou.

Informa: Sergi Cano
Imatges: Andreij Cristancho - Arxiu RTVA

Comparteix:

El Govern i el comú d'Encamp, preocupats per un possible bloqueig fronterer Encamp desestima el recurs de Canillo per la concessió a Saetde