BPA ha estat intervinguda per presumpte blanqueig de diners procedents del crim organitzat

www.andorradifusio.ad

Banca Privada d'Andorra ha estat intervinguda arran d´una denúncia dels Estats Units per presumptes males pràctiques de l´entitat en matèria de blanqueig de diners procedents del crim organitzat. El cap de Govern ha ofert una compareixença exprès aquesta tarda per comunicar la intervenció de l'entitat. Antoni Martí ha volgut tranquil·litzar els clients i inversors indicant que els seus estalvis no corren perill.

Banca Privada d´Andorra ha estat intervinguda per l´Institut Andorrà Nacional de Finances, l´INAF, després que les autoritats nord-americanes competents en matèria de blanqueig de capitals hagin publicat que BPA és una entitat sotmesa a preocupació de primer ordre. Ho ha explicat el cap de Govern en funcions en una compareixença breu uns minuts abans de les cinc de la tarda.

Antoni Martí, cap de Govern en funcions: "Ahir les autoritats americanes responsables de la lluita contra el blanqueig de diners ens van comunicar que aquesta mateixa tarda es faria pública una declaració en que es qualifica Banca Privada d'Andorra i cito textualment “entitat sotmesa, preocupació de primer ordre en matèria de blanqueig de capitals”."

Les autoritats americanes proposen un seguit de mesures per limitar la capacitat operativa de BPA. Això serà un cop hagin passat 60 dies, el termini fixat per aclarir les sospites expressades. Antoni Martí ha volgut deixar clar que cal resoldre les sospites sobre unes presumptes males pràctiques relacionades amb el blanqueig, però que això no ha de provocar preocupació entre els clients del banc.

Antoni Martí, cap de Govern en funcions: "És per tant també necessari i imprescindible que les institucions andorranes competents actuin de manera efectiva per garantir la continuitat del servei de BPA cap als seus clients així com la integritat dels seus dipòsits i la continuitat de la seva operativa. Insisteixo que es tracta d'un cas de presumptes males pràctiques i no d'una situació de risc de solvència o problemes de balanç".

Antoni Martí, que ha remarcat que l´administració nord-americana agraeix la cooperació de les autoritats andorranes, ha anunciat que demà al matí les autoritats competents oferiran una roda de premsa per donar més detalls del procés en curs. L´INAF ha designat dos interventors per garantir, ha dit Martí, el servei normalitzat a l´entitat, protegir els clients i vetllar pel bon nom i la integritat de la plaça financera andorrana.

Informa: X.Palma/A.Alamán Imatge: X.Fajardo/S.Pla

Comparteix:

Daniel Bastida avança la fi del seu mandat a la Universitat d'Andorra Reunió de cònsols a Escaldes-Engordany