El CAEE exposa La "Divina Comèdia" reinterpretada per Dalí

www.andorradifusio.ad

El 1951 el Govern d´Itàlia va encarregar la il·lustració de la "Divina Comèdia" a Dalí amb motiu dels setè centenari del naixement del seu autor, Dante. Amb els artistes nacionals en contra el Govern va acabar desestimant el projecte, però Dalí va tirar endavant una obra considerada una de les més ambicioses de la seva carrera: una sèrie de cent gravats en fusta que es converteix en el viatge de Dalí per l´infern, el purgatori i el paradís. La mostra es pot veure al CAEE.

Dant convida a fer un salt a l´inconscient per entrar a la seva gran obra, la "Divina Comèdia", que aquí també és la del mestre Salvador Dalí, un viatge interior que, segons la comissària Rosa Perales, l´artista fa en un moment de crisi personal i intel·lectual en tornar a Espanya, l´any 1947. I el fa endinsant-se en aquesta obra clàssica acompanyat del guia i poeta Virgili.

Referències de la mitologia clàssica com els éssers turmentats, els blasfems... cares toves que li recorden el seu turment pel pas del temps o referències al "Gran Masturbador" en la seva obsessió pel sexe. En aquest camí es retrobarà el gran Dant i el poeta Virgili, a qui acomiadarà al jardí de l´Edén, al purgatori per la seva condició de pagà i entrarà al paradís de la mà de Beatriu, que ell representa en la seva esposa i musa Gala com a símbol de puresa.

Diuen que el cel és el que més li va costar. Aquí Dalí experimenta amb les esferes i els éssers celestials per finalment arribar a l´Empiri on deixem que l'artista faci les paus amb ell mateix i la religió.

La "Divina Comèdia" de Dalí es podrà veure al Centre d´Art d´Escaldes Engordany fins al 27 de setembre.

Informa: Rosa Alberch      Imatge: Xavi Fajardo

Comparteix:

El Govern preveu un creixement progressiu del salari mínim El segon sopar subhasta solidari de La Capsa recapta 10.000 euros