Calvó destaca la necessitat d’integrar la dimensió mediambiental en la recuperació econòmica per fer front a la Covid-19

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, ha participat aquest divendres, de forma virtual, en la setena edició de les Jornades per a l’Excel·lència d’Esterri d’Àneu que enguany tenen com a lema ‘Un present responsable per un futur sostenible. El món després de la Covid-19’.

Durant el seu discurs Calvó ha emfatitzat la necessitat que la recuperació econòmica, que s’ha de dur a terme per fer front a la situació causada per la Covid-19, ha d’integrar de manera fefaent la dimensió mediambiental. “La nostra recuperacio´ ha de ser verda o no sera`”, ha destacat.

Malgrat la situació que ha causat el coronavirus, la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha recordat que tant Andorra, com la comunitat internacional, tenen encara dos reptes cabdals sobre la taula: la lluita contra el canvi climàtic i la preservació de la biodiversitat. És en aquest marc que Calvó ha explicat que l’executiu ha impulsat, arran dels canvis provocats per la Covid-19, un nou pla del Govern que permet “encarar de forma decidida la transició energètica i el repte de la sostenibilitat”.

El nou pla planteja, entre d’altres, incentivar la producció agrària certificada, especialment l’ecològica, per afavorir les pràctiques agràries sostenibles i els productes de proximitat del país. “Estem convençuts que cal rellançar sectors amb un fort vessant tradicional, com la ramaderia i l’agricultura, per garantir la continuïtat de les produccions que ens aporten aliments d’alta qualitat i, alhora, contribueixen al desenvolupament econòmic del sector primari”, ha explicat.

La ministra també ha exposat que l’agenda de la transició energètica i de la sostenibilitat exposa la necessitat d’impulsar el canvi de consum per passar d’un model lineal a un model circular, on els residus esdevinguin recursos.  L’economia circular permet una millor gestió dels recursos i una disminució en la generació de residus, posant l'èmfasi en la reparació i reutilització de productes i en el reciclatge de materials. La llei que s'està treballant al respecte s’està elaborant actualment amb les aportacions i graus d’ambició que marqui la ciutadania, arran del procés participatiu que ha obert el Govern per conèixer l’opinió i els hàbits de consum de la població.

Finalment, i en la vessant més relacionada amb la lluita contra el canvi climàtic, la ministra ha explicat als conferenciants que Andorra disposa de la Llei d’impuls i de transició energètica i del canvi climàtic aprovada per unanimitat pel Consell General, on s’hi afegeix la declaració d’emergència climàtica que va impulsar la mateixa cambra amb la forta col·laboració dels col·lectius més implicats, com són els joves. En aquest sentit, Calvó s’ha mostrat convençuda que “podem aprofitar la nostra reduïda dimensió i la nostra capacitat operativa per situar-nos com un referent en la sostenibilitat ambiental en àrees de muntanya i, per què no, poder inspirar altres territoris”.

Informa: Agència
Fotografia: Govern d'Andorra

Comparteix:

L'experiència de Núria Torrentallé al musical "Explota, explota": "Els ballarins tenim molt més protagonisme del que acostumem" Salita restringeix les sortides després dels casos de Covid mentre espera un nou cribratge la propera setmana