La cistella de la compra dels celíacs es pot encarir fins a 1.000 euros l'any

www.andorradifusio.ad

La celiaquia és una malaltia autoimmune que pot tenir fortes repercussions en la salut de la persona que la pateix. Es calcula que entre un 1 i un 2% de la població és celíaca i, per tant, entre 800 i 1.000 persones a Andorra ho són. Hem parlat amb l’Associació de Celíacs, que ens han explicat que un dels principals problemes amb els quals es troben és que els productes sense gluten són molt més cars que els normals. De fet, la cistella de la compra es pot arribar a encarir entre 600 i 1.000 euros l’any.

"A nivell econòmic, que hi hagi un ajut cap al nostre tractament, que és la dieta sense gluten. Tampoc demanem que ens subvencionin tot el menjar, sinó que per exemple hi hagi una cistella de productes bàsics, farina, pa, que depèn on el compris pot ser el triple o quatre vegades el que costa un paquet de macarrons o d'espaguetis, o simplement un quilo de farina".

Nuria Pablos, representant de l’Associació de celíacs

També demanen més acompanyament per part de Salut. La dieta dels celíacs és molt important per mantenir la malaltia, i des de l’associació ens han explicat que a moltes de les persones diagnosticades no se’ls explica bé què és el que han de fer. D’altra banda, evitar la contaminació encreuada a la restauració és vital per als celíacs, però molt complicat d’aconseguir.

L’únic tractament que té la celiaquia és una dieta estricta sense gluten. Sobretot, sense contaminació encreuada. Aquest fet no és tan fàcil, però des de l’obrador del 0% gluten ho aconsegueixen.

"L'objectiu de l'establiment és oferir un espai on tots els productes siguin sense gluten. Estem oberts des de fa quasibé quatre anys i en el seu moment va ser l'únic establiment sense gluten d'Andorra. Els nostres productes són 100% sense gluten i, d'aquesta manera, evitem que es contaminin els productes".

Luciano Sartori, encarregat 0% gluten

"El fet de trobar un lloc on segur que no arrisques a que hi hagi una contaminació creuada dona molta tranquil·litat".

Raquel Moreno, clienta

Es tracta que els productes siguin similars als que contenen gluten. L’objectiu del local és oferir un espai segur per als celíacs on puguin gaudir del menjar sense preocupacions.

Aquesta tarda de dijous, l’Associació de Celíacs ha organitzat activitats per tothom a dos quarts de sis al supermercat Leclerc per conscienciar sobre la malaltia.

Informa: Pilar Candel

Comparteix:

300 inscrits al primer job meeting d'estiu MoraBanc alerta d'un intent d'estafa