La societat andorrana valora la família com l'aspecte més important de la seva vida, es considera molt o força feliços i confien poc en els bancs, els partits polítics i els sindicats. Són algunes dades que es desprenen de l'enquesta mundial de valors, que es fa en 80 països i que per segona vegada ha inclòs Andorra.
La iniciativa per crear una enquesta mundial de valors va néixer als Estats Units a començament dels anys 80 i des de llavors s'ha convertit en un referent sociològic mundial.
L'objectiu és conèixer millor el sistema de valors de les societats i en aquesta edició s'ha fet a 80 països.
A Andorra presenta resultats interessants. Per exemple en una escala de prioritats socials la família, el temps lliure, el treball i els amics són, per aquest ordre, les prioritats més importants.
Per contra la religió i la política són els menys transcendents. La majoria dels enquestats, més del 90% assegura ser feliç o molt feliç amb la seva vida.
Destaca també que la protecció del medi ambient és la prioritat per al 72% de la població del país, mentre que el creixement econòmic ho és per al 16%.
Un percentatge molt baix assegura que no voldria tenir com a veïns homosexuals, persones d'altres religions, raça o estrangers. Per contra la gran majoria no voldria compartir veïnat amb drogoaddictes.
Si parlem en valors globals, d'abast mundial, aspectes com la situació geogràfica o econòmica determina en un grau alt els resultats, indica el director del CRES, Joan Micó.
Un 57% dels andorrans estaria disposat lluitar pel país en una guerra, mentre que entre els no andorrans el percentatge és del 36,50%.
I un altre aspecte a destacar és les organitzacions i entitats en les quals més confia la població. Per aquest ordre, en les universitats, la policia, organitzacions de dones, OMS, entitats mediambientals i entitats caritatives.
Per contra, se situen com les que menys confiança generen els bancs, el FMI, el Banc Mundial, els partits polítics i els sindicats.
A Andorra l'enquesta l'ha fet el CRES, entre una mostra de 1.004 persones, amb el patrocini de la Fundació Julià Reig.
Informa: Joan A. Sarmiento
Comparteix: