'Clixé de Canòlich', una exposició per mostrar l'evolució de l'aplec

'Clixé de Canòlich' és l'exposic

'Clixé de Canòlich' és l'exposició que la sala Sergi Mas de Sant Julià de Lòria acollirà fins a l'1 de juliol amb motiu de la celebració dels 800 anys de la troballa de la Verge de Canòlich.

La Sala Sergi Mas de Sant Julià de Lòria presenta l’exposició Clixé de Canòlich, un recorregut per la història de l’aplec de Canòlich. Segons Mireia Codina, cònsol menor de la parròquia laurediana, l’exposició és una mostra de com es mantenen les tradicions i coneixer el sentiment que hi havia per la mare de Déu de Canòlich.

L’exposició combina per una banda un centenar de càmares que daten d’entre els anys 1900 i 1999, un cop arriba la digitalització. Totes elles són analògiques i han estat estudiades i presentades pel fotògraf Fernando Herrador. També van acompanyades per objectes relacionats amb la fotografia que es feien servir durant aquests anys.

Per altra banda, l’exposició també està formada per un centenar d’imatges de les mateixes dates que mostren les caminades, berenars i històries de l’aplec de Canòlich. Algunes han estat cedides per l’arxiu, però moltes han estat cedides per 16 famílies de la parròquia. Han volgut deixar de banda totes aquelles imatges que formessin part del fotoperiodisme i tirar de fons familiars per donar autenticitat i originalitat en cada una d’elles. Anna Margot, comissària de l’exposició assegura que són fotografies inèdites, de famílies que han cedit els seus records d’una tradició que porta molts anys fent-se. «Així com les càmares tenen una gran evolució. Des de les primeres que són de fusta fins a les últimes que són de plàstic. Les fotografies de Canòlich el què canvia són els pentinats, els vestits, les sabates, les maneres d’arribar a Canòlich...però la gent fa el mateix», afegeix la comissària. A més, es podrà veure un vídeo del primer casament a Canòlich.

Al voltant de l’exposició, també es faran activitats relacionades a la temàtica per recórrer la història de l'esdeveniment. Alguns dels tallers seran de retoc bàsic en smartphones adreçat a persones grans o bé un taller per a joves que ensenyarà els inicis de la fotografia.

L’exposició forma part dels actes de celebració dels 80 anys de la mare de Deu de Canòlich.

Informa: Neus Vila

Comparteix:

Andorra la Vella comença a sancionar els propietaris que no recullin els excrements dels gossos Encamp instal·la 13 desfibril·ladors en espais públics