ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

El col·lectiu d'infermeria rebutja la reforma sanitària i el metge referent per deixar fora els CAP

www.andorradifusio.ad

El Col·legi Oficial d'Infermeria critica la reforma sanitària i la figura del metge referent. Creu que és un sistema que tracta la malaltia i no la prevenció i no promou ni els infermers ni els CAP, per on creu que hauria de començar l'atenció al pacient.  Al programa "Ara i Aquí" de Ràdio Nacional també ha rebutjat la proposta dels bombers d'incorporar paramèdics. D'altra banda, animen a denunciar les agressions que pateixen a la feina i han començat a fer un registre propi

Els infermers carreguen contra la reforma del sistema de salut i la via integrada per donar protagonisme al metge referent i deixar fora els centres de salut.

Creuen que l'atenció al pacient hauria de començar pels CAP, que haurien de disposar d'equips multidisciplinaris i, sobretot, treballar en la prevenció i la promoció de la salut.

Asseguren que no és possible una reforma sanitària sense tenir en compte els infermers. El president del Col·legi d'Infermeres i Infermers, David Cusidó, ha reivindicat la professió a l'Ara i Aquí: "Infermeria amb les seves actuacions abarateix el cost de la sanitat, és el professional de trinxera en la prevenció i la promoció de la salut. Aquí és on estem fallant. Hem deixat de banda els professionals dels centres de salut i la importància de la seva tasca".

El col·lectiu també discuteix la proposta de la direcció dels bombers d'incorporar parametges al transport sanitari. Diuen que  aquesta figura, creada als Estats Units, "no és la més adient"."Hi ha fórmules que estan aportant més qualitat a l'assitència, com la infermera especialista en extrahospitalària, que aquí a Andorra està funcionant molt bé", ha dit.

Des del col·legi animen els infermers a denunciar les agressions que pateixen. De moment, no tenen dades perquè des del SAAS no se'ls faciliten i han començat a fer un registre a través dels col·legiats. Demanen una llei que els protegeixi.

Entrevista completa al president i vicepresidenta del Col·legi d'Infermeres i Infermers, David Cusidó i Meritxell Sánchez, a l'Ara i Aquí

Informa: Ana Alamán
Imatge: Marta Paixà

Comparteix:

3.81.28.10