ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El Col·legi d'Arquitectes tem una tendència a la baixa de l'activitat en la construcció

www.andorradifusio.ad

La pandèmia ha aturat l'obra nova visada després de tres anys a l'alça. La davallada el 2020 respecte un any abans supera el 70% i això pot comportar que els propers mesos hi hagi una baixada de l'activitat en la construcció. Aquest gener s'han visat prop de 6.000 metres quadrats, una quantitat moderada.

Les xifres no enganyen. Tot i que el sector de la construcció no ha estat un dels més afectats per la pandèmia i ha continuat treballant, el 2020 hi va haver una davallada important de l'obra nova visada. En total es van aprovar 119.000 metres quadrats, lluny dels 416.000 d'un any abans.

Cal dir, però, que el desembre del 2019 es van visar més de 140.000 metres quadrats per la propera entrada en vigor de la llei d'impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, que distorsiona les xifres.

Amb tot, la davallada és remarcable després de tres anys a l'alça i pot tenir conseqüències. La degana del Col·legi Oficial d'Arquitectes, Zaira Nadal, tem que sigui l'inici "d'una tendència a la baixa de l'activitat".

Preveu que els promotors privats optin "per la prudència" a l'hora d'iniciar nous projectes i esperin a veure l'evolució de la pandèmia, sobretot "si depenen del sector comercial i el turisme perquè ningú no té clara una visió de futur".

Un dels objectius del col·legi és que el Govern tiri endavant la llei d'ordinació de l'edificació, en la qual estan treballant i que esperen "que posi ordre a tot el sector, els rols i responsabilitats".

El col·legi ha presentat les seves aportacions a l'executiu i confia que aquest any es pugui aprovar la llei que regularia el sector.

Informa: Sergi Cano
Imatges: Marta Pons

Comparteix: