Conscienciar sobre la importància de denunciar el bullying, la clau d'Educació per treballar la prevenció a les escoles

www.andorradifusio.ad

Conscienciar els infants i els joves de la importància de denunciar els casos d'assetjament escolar perquè frenin d'immediat. Aquest és el principal objectiu dels treballs de prevenció del ministeri d'Educació, que darrerament n'ha notat un increment. Les famílies dels alumnes també es mostren molt preocupades i demanen que es potenciï la sensibilització des de ben petits. 

Educació ha observat un augment de les notificacions de casos d'assetjament escolar en els darrers tres anys, sobretot entre joves de segona ensenyança. Potenciar la capacitat de denúncia és l'objectiu on giren tots els tallers i formacions. 

Així ho constata la directora del departament d'Inspecció, Qualitat Educativa i Recursos humans del ministeri d'Educació, Marie Pagès, que ressalta que entre tots "hem de fer aquest canvi de tendència de no sempre donar suport a l'assetjador sinó tenir uns valors més ferms per dir que això no està bé". Segons Pagès, aconseguir aquesta conscienciació és el més complicat, una feina "que no és fa d'un dia per l'altre, si nó que cal un canvi de cultura que inclús passa per un canvi a nivell social". Aquesta és precisament la principal línia de treball del ministeri. 

Segons Pagès, des que es confirma un cas de bullying, que sol combinar una agressió física o emocional amb ciberassetjament, l'estratègia és actuar de pressa i resoldre'l en un mes. El procés acostuma a funcionar però recalca que el més complicat i a la vegada important és detectar-lo. 

Les famílies es mostren molt preocupades per la qüestió i demanen que la sensibilització comenci ben d'hora. 

La secretària de l'AMPA del col·legi Janer, Cèlia Realp, considera que els comportaments al voltant de l'assetjament solen iniciar-se "ja des d'infantil", moment en el qual "ja s'haurien de començar a tallar i educar, perquè és un tema bàsicament d'educació, tant a casa com a les escoles ". 

Per la responsable de l'AMPA de l'escola primària francesa de la Massana, Cristina Suárez, el més important és el respecte, ja sigui amb la resta de companys com també amb l'equip docent i els monitors. Segons la seva experiència, aquest valor està molt arrelat al centre i tot funciona correctament, però reconeix que "és una escola petita amb pocs alumnes i a la mínima que notem que hi pot haver un cas de bullying, intentem parlar amb els pares i amb els infants". 

Seguint la línia del Govern, les associacions reclamen eines perquè tot l'entorn sàpiga com actuar i s'eviti mirar a una altra banda. 

Informa: Laura Cugat-Sergi Cano
Imatges: Nil Forcada-Albert Refart-Arxiu RTVA

Comparteix:

Dos experts de la Universitat Autònoma de Barcelona participaran en la reunió de la plataforma contrària al laboratori Grifols Volar a poca alçada i un problema de motor van causar l'accident mortal d'helicòpter a l'Alt Urgell el juliol passat