La Covid-19, una pandèmia superada que en deixa d'altres

www.andorradifusio.ad

La Covid-19 ens ha deixat un país amb una economia que es recupera, un creixement demogràfic per sobre de l'habitual i una societat amb una salut mental molt desmillorada. Així ho conclou un estudi sobre la situació d'Andorra després de la pandèmia.

L'estudi presentat per Andtropia i fet en col·laboració amb Andorra Recerca+Innovació busca tancar les afectacions de la Covid-19 tres anys després de l'esclat de la pandèmia. La directora d'Andtropia, Marta Alberch, constata que la situació d'emergència "tant a nivell de l'OMS com a nivell del Govern d'Andorra s'ha donat per acabada". 

En aquest sentit, exposa que "els experts sempre diuen que quan hi ha hagut una pandèmia o una crisi així puntual en teoria, tres anys o trenta-sis mesos és més o menys el temps que es necessita per dir que el que passi a partir d'ara, tot i que alguna cosa pot ser conseqüència de la pandèmia, ja no és només conseqüència de la pandèmia."

S'ha de mantenir el focus en part de la societat que no s'està recuperant com caldria i, sobretot, en la salut mental. El factor econòmic i demogràfic també és clau.

"Els sectors econòmics més afectats s'han recuperat, en més o menys mesura, però tots els sectors econòmics han recuperat. Els salaris han augmentat, tot i que degut a la part més d'IPC i d'increment de preus això no ha beneficiat tant a les famílies. A nivell demogràfic, que jo li dic com el punt taronja, aquest creixement que estem tenint, estem tenint creixements molt per sobre, quasi bé del doble dels anys abans de la pandèmia."

Marta Alberch, directora d'Andtropia

A més, l'estudi recull que ha augmentat considerablement el nombre de treballadors per compte propi a Andorra després del teletreball.

Informa: Pilar Candel
Imatges: Andreij Cristancho

Comparteix:

Vila creu que la pressió popular ha accelerat l'acció pública en habitatge Demanda perquè el Consell General investigui l'error de la CASS