Creix el nombre d'adolescents i infants que requereixen assistència especial a causa del confinament

www.andorradifusio.ad

Els adolescents i els infants són dels grups més perjudicats pel confinament, segons es desprèn de les dades de què disposa Unicef. A causa sobretot de ser assenyalats com un dels col·lectius que més ha propagat la Covid-19, fet que ha comportat un augment de consultes a psicòlegs.

A l'inici de la pandèmia del coronavirus es va assenyalar els joves com un dels nuclis principals generador de contagi. Com recorden des d'Unicef, estudis posteriors han demostrat que era una percepció equivocada, però el mal estava fet.

A Andorra, en la línia de la resta de països, han augmentat des de març les consultes a psicòlegs per trastorns diversos, en especial angoixa i por a sortir al carrer, en part generats per un sentiment de culpa.

La directora d'Unicef, Marta Alberch, ha remarcat que se'ls va explicar que no podien sortir al carrer per si infectaven a altres persones i, segons ha assegurat, "això s'ha notat en un increment de la por a sortir un cop es podia". Els mateixos adolescents transmetien que era així, segons ha assenyalat.

La pandèmia ha visualitzat la incidència que certes situacions poden comportar en l'estabilitat emocional entre els més joves, però situacions similars són més habituals del que pensem.

De fet, segons estudis de països de l'entorn, els casos de trastorns mentals entre els infants es comencen a detectar a partir dels sis anys. A més, 1 de cada 4 menors de 5 anys ha viscut en una llar amb algun tipus de violència.

Coincidint amb la celebració de la Setmana de la infància, organitzada per Unicef, que en aquesta edició se centra en la salut mental entre els nens i els joves, Marta Alberch ha apuntat que els problemes de salut mental es desenvolupen abans dels catorze anys.

En aquest sentit, també ha incidit en la importància de la prevenció des de la primera infància, ja que "si han tingut una bona relació afectiva i bons entorns són menys propensos a patir trastorns mentals en l'adolescència".

Segons Marta Alberch, molts infants que haurien de ser atesos per professionals no ho són a causa de la situació econòmica familiar. En aquest sentit ha reclamat que des de les institucions es garanteixi l'accés a aquests serveis per a tota la població.

Torna a veure l'entrevista completa a la directora d'Unicef, Marta Alberch, a l'Ara i Aquí:

 

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix:

El Consell d'Europa urgeix el Govern a millorar l'atenció a les vícitmes de violència masclista L'economia circular, categoria especial del quinzè concurs d'iniciatives ambientals