Economia atribueix a la digitalització la diversificació de l'origen de la inversió estrangera

www.andorradifusio.ad

La inversió estrangera aquest 2021 ha registrat xifres rècord tant pel que fa a les autoritzacions que s'han formalitzat com per l'import. Així ho va avançar el ministre Jordi Gallardo el mes de juliol amb les dades del primer semestre. Acaba l'any i sembla que es confirma aquesta tendència. Les illes Caiman, que han formalitzat aquest any una inversió per primera vegada al país, se situen al capdavant en volum d'inversió directa per davant d'Espanya, Irlanda i França.

Segons les dades de Presidència, Economia i Empresa, fins a mitjan novembre s’han formalitzat 688 inversions estrangeres directes, les que s’efectuen a través de participacions en empreses, per un import de prop de 495 milions d’euros, el més alt des del 2012, quan es va culminar el procés d’obertura econòmica amb l'aprovació de la llei d'inversió estrangera. 

Des de llavors, el volum d’inversió ha augmentat de manera progressiva, tret del 2020 per l’aturada econòmica provocada per la pandèmia. El ministeri, però, considera que l’import perdut l’any passat s’ha traslladat a aquest 2021.

Quant a la inversió estrangera per a l’adquisició d’immobles, l’evolució és la mateixa. Fins a mitjan mes passat s’havien formalitzat 409 inversions, amb un import de més de 139 milions d’euros, xifra que supera la del 2014, quan es van registrar 138 milions. L'homologació fiscal, la signatura de convenis per evitar la doble imposició i el reforçament de la imatge d'Andorra a través de la gestió dels primers mesos de la pandèmia són, segons el ministeri, factors clau que propicien aquest creixement progressiu.

Les illes Caiman apleguen més de la meitat del total del volum d'inversió estrangera directa amb tan sols una operació

Les inversions més abundants solen venir d'Espanya i França, però això ha canviat enguany. L'any passat, per exemple, els dos Estats veïns van sumar la quantitat més gran de volum d'inversió estrangera directa, seguits de l'illa anglonormanda de Guernsey i Bèlgica.

Aquest 2021 s'han formalitzat per primera vegada inversions des de països llunyans com Zimbàbue, Jordània i Cambodja amb quantitats petites, tret de les illes Caiman, que amb una sola inversió aplega més de la meitat del total del volum d'inversió directa, per davant d'Espanya, Irlanda i França. El ministeri no ha volgut compartir informació relativa al sector en el qual s'ha destinat aquesta inversió per mantenir la privacitat i confidencialitat de l'operació, tot i que indica que és una situació poc habitual. 

En aquest sentit, el secretari d'Estat d'Economia, Èric Bartolomé, considera que la digitalització dels tràmits per sol·licitar una autorització d'inversió és cabdal per diversificar l'origen de la despesa forana. Val a dir, però, que els inversors espanyols i francesos continuen sent els que mostren més interès amb més sol·licituds formalitzades.

La voluntat del ministeri és escurçar el termini de temps que hi ha entre la presentació de la sol·licitud i la resolució, perquè es pugui fer en qüestió d'hores. De mitjana actualment el període és d'una setmana. Quant als sectors, l'àmbit patrimonial és amb escreix en el qual s'està invertint més, seguit de la prestació de serveis.

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Nil Forcada-Arxiu RTVA

Comparteix:

L'any 2021 podria convertir-se en el de menys sinistralitat viària dels darrers temps Els experts veuen viable la candidatura d'Andorra a reserva de la biosfera