L'epidemiòleg Antoni Trilla respon els principals dubtes sobre les vacunes Pfizer i Moderna

www.andorradifusio.ad

Les vacunes de Pfizer-BioNTech i Moderna per a la Covid-19, amb una nova tècnica, han generat molts dubtes. Alguns ja tenen resposta amb la vacunació massiva que s'està portant a terme arreu del món. L'epidemiòleg i membre del comitè tècnic assessor del Govern, Antoni Trilla, ens ha respost algunes de les preguntes més freqüents.

Les primeres vacunes que s'han administrat són les d'ARN missatger de Pfizer-BioNTech i després arribaran les de Moderna. Més d'un miler de persones a Andorra ja l'han rebuda. Amb tot, continuen suscitant preguntes freqüents:

Les vacunes d'ARN de Pfizer-Biontech i Moderna tenen efectes secundaris?

Segons Antoni Trilla, "en més del 90-95% dels casos els efectes secundaris són lleus, localitzats i duren pco en el temps".

Un cop vacunats, si ha funcionat, quant de temps serem immunes?

"Les dades indirectes apunten que podria durar al voltant d'un any però fins que no passi més temps i no es facin més estudis serà difícil d'admetre".

Mentrestant podem treure'ns la mascareta o encara podem transmetre la malaltia?

"Una persona vacunada es pot infectar, no desenvoluparà la malaltia però no tenim garantia que no pugui transmetre el coronavirus a altres persones. Per tant, anem a vacunar-nos amb mascareta i sortim vacunats amb mascareta".

Les persones amb malalties de risc o immunodeprimides, es poden vacunar?

"Es poden vacunar i, llevat d'excepcions molt comptades, s'han de vacunar. El problema és que no els podem garantir una reposta tan bona".

Les vacunes actuals ens cobreixen davant la variant britànica de la Covid-19 cada vegada més freqüent al nostre entorn?

"Estaria raonablement coberta per les vacunes que estem utilitzant ara, Pfizer-BioNTech i Moderna. En el cas de les variants normals la protecció pot ser d'un 95% i potser per la britànca baixa un 5-10%".

I què passa amb les altres variants, la sud-africana i la brasilera, de les quals també es parla?

"És una mica més complex perquè les dades indiquen que aquestes potser podrien ser més difícils de cobrir amb les vacunes actuals".

De moment les vacunes no estan recomanades a infants ni a embarassades perquè no van participar en els estudis clínics, però ja s'ha demanat a les farmacèutiques que facin estudis a menors d'edat per comprovar-ne l'efectivitat.

Informa: Ester Pons
Locució: Yasmina Canedo
 

Comparteix:

Dos joves detinguts en una batussa contra agents de Circulació d'Escaldes La policia no descarta que els sospitosos de la violació a Santa Coloma hagin fugit del país