Es posen en marxa els primers establiments de turisme rural

www.andorradifusio.ad

El ministeri de Turisme ha concedit ja les dues primeres autoritzacions d'obertura de turisme rural. Es tracta d´una casa i una borda rural ubicades a Encamp. N´hi ha tres més pendents de completar els tràmits a diferents parròquies. Hem visitat dos establiments, una borda i una casa, que estan ultimant els detalls per poder obrir aviat sota aquest segells. Són a Sornàs i Canillo.

Fa tres anys que el Josep Maria i el Roger es van embarcar en aquesta aventura. Han estat els primers a aconseguir les dues primeres autoritzacions de turisme rural per una borda i una casa a Encamp i esperen el permís per obrir-ne una altra al bell mig de Sornàs. Josep Maria Puy explica que "quan acostumem a sortir fora ens adonem que la tendència és un turisme més personalitzat i veiem que aquí a Andorra no existeix aquest tipus d'allotjament". En aquest sentit i sabent que el Govern està treballant amb aquesta idea, van voler anticipar-se i estar en funcionament en el moment en què la llei estigués en marxa.

Considera que a Andorra hi ha turisme per a tothom. Ells es dirigeixen a un públic que busca una experiència diferent. "És un servei diferenciat, un turisme més personalitzat, mimant al client", argumenta Puy, qui destaca que l'important "no és tant el volum sinó la qualitat i el servei".

Assegura que les restriccions no els importen. De fet, creu que són bones per oferir un preu diferenciat. El que sí critica és l'excessiva burocràcia i reivindica que han donat "ús a una sèrie d'espais que s'utilitzaven com a pallers i galliners, els hem transformat i això és un bé per a tothom" perqupe, segons Puy, "es dona vida a parts del poble que estaven més deixades".

La Borda Patxeta és un altre establiment rural pendent de rebre l'autorització. El seu propietari, Joan Pere Palmitjavila, fa anys que va darrere d'aquest tipus de turisme. En no existir la categoria, va començar a treballar com a hostal. Un cop es va aprovar la normativa va iniciar el treball per adaptar-s'hi.  Veu la diferència en l'entorn més natural i. de la mateixa manera que Puy, se centra en "un tracte molt més personalitzat" en un establiemtn amb poques habitacions. De fet, tenen només quatre.

De forma provisional, la borda Patxeta ja rebut aquest hivern els primers clients. Un perfil de "client nou, que funciona a França i a Espanya".

Palmitjavila considera que alguns requisits s'haurien de revisar per facilitar l'obertura d'establiments i confia que a l'estiu ja tingui tots els permisos. Per aquesta època els clients que busquin aquesta nova oferta al país podran escollir entre cinc opcions.

Informa: Ana Alamán    Imatge: Lluís Calvo / Albert Refart

Comparteix:

El candidat del PSOE Alejandro Colldefors visita Andorra La representant d'Unicef al Camerun denuncia els problemes que afecten el país