L'escalada de costos penalitza el teixit empresarial

www.andorradifusio.ad

El 2023 la recuperació de les empreses ha anat acompanyada d'un fort increment dels costos operatius. Les mesures per fer-hi front són la reducció de marges empresarials i la translació de la pressió als preus de venda. 

L'augment de costos s'ha convertit en la màxima preocupació de les empreses andorranes, seguida de prop per l'impacte de la inflació. Les microempreses són les més afectades pels efectes negatius dels increments de costos i el comerç al detall és el sector que ha patit més disminució dels marges empresarials. 

Amb tot, la directora de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis Sol Rossell ha destacat que "el 46% de les empreses no tenen por per la viabilitat dels seus negocis, malgrat les tensions inflacionistes". Les dades sí reflecteixen que més de la meitat de les empreses "ha patit una reducció dels seus marges a causa de l'augment de costos". De la resta, només un 8% està en risc d'abaixar la persiana. 

Una de les mesures que han adoptat les empreses és traslladar aquest augment de costos als clients. Ho han fet amb dificultat, ja que moltes no han pogut fer-ho o ho han hagut de fer de forma parcial. Això es deu, concretament, a una preocupació per la pèrdua de competitivitat de "sis de cada deu empreses". Un escenari que pateixen, sobretot, les de la construcció, hoteleria i comerç.

Pel que fa als tipus de costos, el que més preocupa a les empreses és l'encariment dels subministraments. En la construcció i en l'hoteleria, concretament, els preocupa de manera especial l'augment de costos per contractar personal. En canvi, al comerç minorista hi ha una gran inquietud pel preu del lloguer del local.

Informa: Pilar Candel

Comparteix:

Punjabi no dimitirà i denuncia ser víctima de biaix de gènere L'homentage a Almodóvar per obrir el Clàssicand