Escaldes-Engordany i FEDA estudiaran la capacitat per aprofitar l'aigua termal per a la xarxa de fred i calor

www.andorradifusio.ad

A l'estiu estarà operativa la xarxa de fred i calor d’Escaldes-Engordany, que encara la fase final dels treballs. Les torres del Clot d'Emprivat, el Prat del Roure i el Prat Gran seran algunes de les instal·lacions que l'estrenaran. FEDA i el comú estudiaran si és viable aprofitar l'aigua termal com a font d'escalfor.

La xarxa de fred i de calor d'Escaldes-Engordany està acabant els darrers treballs amb la previsió de començar a operar aquest estiu i l’objectiu és que proveeixi l'equivalent a 750 llars. 

En la primera fase entren les instal·lacions del Prat del Roure, les torres del Clot d'Emprivat, el Prat Gran i les llars d'infants comunals. En una segona fase, s'inclourà el carrer Fiter i Rossell i posteriorment s'analitzarà si anar més enllà.

En un punt al costat del riu Valira d'Orient, just a sota del carrer Josep Viladomat, s'està construint el futur centre de producció d'aquesta xarxa a on hi haurà les bombes de fred i de calor i totes les canalitzacions que distribuiran l'aigua que s'escalfi o es refredi a diferents punts de la parròquia. 

El comú i FEDA han signat avui dos convenis per tancar diversos aspectes tècnics del projecte i on s’inclou la voluntat d’estudiar la capacitat d’aprofitament de l’aigua termal com a font d'escalfor. Aquesta anàlisi s'ha previst realitzar en un marge d'entre tres i sis mesos. 

La cònsol major escaldenca, Rosa Gili, ha destacat que suposaria una font potencial d'energia neta que "dona sobirania sempre i quan es pugui aprofitar. Per això el conveni per poder-ho estudiar en profunditat".

Per la seva banda, el director general de FEDA, Albert Moles, ha insistit que "hem de tenir molt clar que a mig termini l'energia local no s'encarirà i les fòssils sí". En aquest sentit, remarca que "és un estalvi a futur, també per tota l'energia elèctrica que FEDA no haurà de comprar fora d'Andorra".

A banda del possible aprofitament de l'escalfor de l'aigua termal, es vol que aquesta xarxa es proveeixi de l'energia procedent de fonts renovables. 

Pel que fa a la resta de xarxes de calor, la d’Andorra la Vella segueix avançant i enguany es vol treballar la fase que inclou tot el carrer Prat de la Creu. La de Sant Julià s’està acabant de tancar i la del Pas de la Casa ja compta amb un acord signat i s'estan acabant de definir els passatges per on aniran els tubs. En aquest darrer cas, la previsió és que es puguin tancar tots els permisos també aquest 2022.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Anna Romagosa-Andreij Cristancho-Arxiu RTVA

Comparteix:

La festa de la primavera es trasllada a Callaueta del 13 al 15 de maig Energies sostenibles i gas provinent d'altres països, les vies per moderar els preus