ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

L'evolució del risc d'allau, des de l'aire

www.andorradifusio.ad

El risc d'allau ha baixat de 4 a 3 en les zones més baixes i es manté en 4 per sobre dels 2.300 metres. Tècnics del Govern han sobrevolat tot el país per comprovar l'estat del mantell nival que ha permès aquest canvi. El director de protecció civil, Cristian Pons, avança que "altres zones, com el Pas de la Casa, sabent que tenim el túnel com a mitjà alternatiu, les zones de Montaup i de Sorteny... no s'han pogut equipar i esperarem que el mantell nivell s'estabilitzi per tornar a fer disminuir el perill i poder reobrir els acessos amb garanties". Malgrat una rebaixa del risc d'allau, protecció civil recomana mantenir la prudència en les sortides a la muntanya.

Un cop passat el temporal, els tècnics del Govern han fet un sobrevol per tot el país per valorar les diferents vessants i el risc d'allau, també la idoneïtat de reobrir les carreteres encara tancades.

El sobrevol dels tècnics tant d'allau com del meteoròleg ha permès comprovar la situació després de les importants nevades dels darrers dies. Un mantell que en algunes zones s'ha estabilitzat. En alta muntanya també s'han desencadenat allaus de manera natural.

Tot plegat permet tenir un punt de vista global de la situació per actualitzar el risc d'allau, que ha baixat a 3 de 5 a les parts baixes, mantenint-se a 4 en alta muntanya. 

El que de moment s'ha decidit és reobrir la carretera de Sorteny en haver-se estabilitzat el mantell. També ho ha fet a la zona de la Gavatxa del port d'Envalira, que permetrà que la via, una de les prioritàries, es reobri aquesta tarda un cop enllestides les tasques de neteja.

El director de protecció civil, Cristian Pons, ha explicat que les vies tancades no disposen de dispositius per desencadenar allaus i, per tant, s'ha d'esperar a l'estabilització del mantell. Es tracta "d'altres zones com el Pas de la Casa, sabent que tenim el túnel com a mitjà alternatiu, i la zona de Montaup, que no s'han pogut equipar i esperem que el mantell nival s'estabilitzi per fer baixar el perill i tornar a obrir els accessos amb garanties".

Ha afegit que malgrat que el risc d'allau ha disminuït i que durant el cap de setmana se situarà a 3 a tot el país, cal ser prudents a l'hora de sortir a la muntanya. Pons diu "que les plaques persisteixen i que és possible que hi hagi desencadenaments espontanis o per l'efecte del pas d'algun esquiador".

L'episodi de nevades s'ha donat per acabat i les previsions donen bonança per al cap de setmana amb una situació molt més estable.

Informa: Anna Pifarré
Imatge: Txema Galilea

Comparteix:

23.21.4.239