ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Els familiars dels malalts mentals reclamen una residència per tractar els afectats

www.andorradifusio.ad

Aquest dimecres se celebra el dia de la salut mental, una jornada que vol contribuir a trencar amb els estigmes negatius que s'associen al col·lectiu. L'associació de familiars per a la salut mental calcula que aquests trastorns afecten prop de la meitat de la població i reclamen una residència per tractar els qui tenen aquestes malalties.

Les depressions o les ansietats són alguns dels trastorns mentals més freqüents, però n'hi ha d'altres. 

Segons l'OMS, els afectats per problemes d'aquest àmbit són al voltant del 25% de la població, però des de l'associació de familiars per a la salut mental creuen que la xifra podria estar entre el 33% i el 50%. 

La presidenta de l'associació de familiars, Rosa Lluís, reitera la necessitat d'una residència específica. Demana "un espai idíl·lic amb diversos edificis petits que puguin abastar els diferents col·lectius amb trastorns mentals".

Però el seu principal objectiu és contribuir al trencament social de l'estigma negatiu que, tradicionalment, associa malaltia mental amb conceptes com incapacitat, irresponsabilitat i agressivitat. Creuen que es necessita més informació. 

Lluís explica que "les persones amb malaltia mental el que volen és que se les escolti, que es cregui en ells, que se'ls doni suport, que s'entengui la seva malaltia i que estiguin al seu costat quan ho necessiten".

També alerten que cada vegada sembla que hi ha més nens i adolescents que pateixen aquestes malalties.

Informa: Pere Moliné
Imatge: Vicente Bellot
Locució: Sergi Cano

Comparteix:

34.232.62.209