ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El Govern creu poder tancar aquesta legislatura l'acord d'associació amb la Unió Europea

www.andorradifusio.ad

El Govern veu probable tancar l'acord d'associació amb la Unió Europea abans que acabi la legislatura, tot i la crisi de la Covid-19. El secretari d'Estat Landry Riba assegura que durant el confinament el treball no s'ha aturat i hi ha hagut en tot moment intercanvis de documents tècnics per preparar les sessions de negociació. L'accés a mecanismes de finançament és ara una prioritat a causa la crisi econòmica derivada de l'emergència sanitària del coronavirus.

Fa 30 anys que Andorra va encetar les relacions amb la Unió Europea amb l'acord duaner. El Govern ha volgut commemorar l'efemèride amb un seguit d'actes que s'han iniciat aquest dilluns amb la presentació d'uns plafons informatius situats a l'exterior i interior de l'edifici administratiu. En l'exposició s'hi afegeix l'exemplar original del text legal i un document del 2010 en el qual Andorra ja mostrava la intenció d'arribar a un acord d'associació.

Un acord que es preveu que es pugui tancar durant aquesta legislatura. Tot i això, no hi cap data concreta marcada, assenyala el secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba. "El que és dificil és poder dir si ens queden 24 mesos, 30 o 36", comenta. Riba afegeix que "caldrà esperar a final d'aquest any per poder tornar a mesurar més o menys quin temps necessitarem per concloure les discussions".

La crisi sanitària de la Covid-19, les converses amb el Regne Unit després del Brexit i els terminis del nou cap negociador són factors que determinaran el ritme de negociacions. El que sí que es descarta és dur a terme el referèndum durant la legislatura.

Amb l'emergència sanitària ha quedat palès la necessitat de diversificar el model econòmic i trobar noves formes de finançament. Precisament, accedir a mecanismes de cooperació financera es converteix en una prioritat en l'acord i el pacte d'Estat. En aquest sentit, Riba explica que "l'acord d'associació esdevindrà un marc jurídic suficientment sòlid perquè Andorra, com a Estat associat, pugui tenir accés a certs mecanismes de finançament que són estructurals per als Estats membres o per situacions de dificultats", ja que destaca que ara mateix no hi ha cap marc jurídic que permeti tenir-hi accés.

Per aquest motiu, acollir-se a ajudes del Banc Central Europeu i el fons de solidaritat és, de moment, impossible. L'acord d'associació pretén definir aquest tipus de col·laboracions i ampliar i actualitzar els acords sectorials que s'han anat signant els darrers anys com el duaner.

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Xabier Moreira

 

Comparteix:

18.204.42.98