ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El Govern qualifica com una qüestiò aliena a les seves responsabilitats la fugida dels dos sanitaris cubans

www.andorradifusio.ad

El Govern té constància de la fuga de dos dels integrants del contingent cubà que va ajudar en la lluita contra la Covid-19, tot i que es limita a recordar que no es tracta d'un afer intern. Recorda que el contracte pel qual els sanitaris caribenys van arribar a Andorra es va signar amb el ministeri de Sanitat de Cuba i, per tant, la fugida del metge i la infermera és un tema aliè a les seves responsabilitats. La hipòtesi més estesa és que els dos dissidents han marxat cap a Espanya on amb tota probabilitat demanaran asil polític.

Fonts coneixedores del cas han aportat algunes especificacions. Per exemple que va ser dissabte quan es va detectar que faltaven dos membres dels que encara queden a Andorra de la delegació cubana: un metge anestesista i una infermera.

De fet el metge en qüestió era el que inicialment havia de prorrogar durant sis mesos l'estada atesa la seva especialitat de la qual el SAAS requereix augmentar el nombre, però finalment es va descartar.

Quan es va conèixer que tots dos no havien tornat a l'hotel, es van disparar les alarmes, tot i que des de la delegació cubana el tema es va portar amb la màxima discreció.

Aquest dijous el cap de la delegació ha descartat referir-se a aquesta qüestió i s'ha limitat a destacar l'aportació que han fet contra la Covid-19 a Andorra. Ha tornat a reiterar que la fugida s'emmarca en una decisió personal dels dos sanitaris.

L'arribada dels cubans no va estar exempta de polèmica, ja que algunes veus del sector sanitari consideraven que no era aquesta la millor forma de reforçar els mitjans. Fins i tot alguns van advertir que la situació que es viu ara, amb la fugida de dues persones, podia passar.

Per la seva part, el Govern ha descartat interposar una denúncia per la desaparició i s'ha limitat a expressar que no es tracta d'un tema intern, ja que la contractació dels sanitaris es va fer directament amb el ministeri de Sanitat de Cuba.

Tot apunta que els dos desertors han sortit del país en direcció a Espanya o tindria la intenció de demanar asil polític.

Desplaçament del cònsol cubà i retirada dels passaports

El cònsol cubà a Barcelona s'ha desplaçat aquest dijous mateix al Principat per tractar el tema. Fonts properes a l'afer asseguren que s'han retirat els passaports de la resta de sanitaris presents al país per evitar més sortides, tot i que des de la delegació cubana no s'ha donat detalls i s'ha reiterat que la marxa és fruit d'una decisió personal.

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix: