El Govern valora limitar l'augment de l'IPC als lloguers el 2023

www.andorradifusio.ad

El Govern es planteja limitar l'increment de l'IPC als lloguers a través de la llei de mesures urgents per a l'habitatge. Tot plegat vist l'augment continuat de l'índex de preus al consum amb una mitjana el gener del 2023 que podria superar el 5%. Amb tot, no és una decisió definitiva. L'executiu tampoc descarta tornar a obligar per llei a augmentar l'IPC a aquells salaris inferiors al salari mitjà.

La llei de mesures urgents per a l'habitatge encara la recta final de la seva redacció amb una qüestió important encara per determinar: la possibilitat que inclogui un topall en l'augment de l'IPC al lloguers. Un índex que el gener del 2023, moment en que s'hauria d'aplicar, podria ser superior al 5%. El que sembla que tenen més coll avall és renovar un any més la congelació dels lloguers

"El cap de Govern, el ministre Filloy i jo mateix ens mostrem favorables a prorrogar la congelació. Creiem que és necessari mantenir aquesta mesura encara que sigui intervencionista. L'altre dubte és si apliquem algun llindar associat amb l'IPC."

Eric Jover, ministre de Finances

Una altra de les opcions que es planteja l'executiu és repetir la fórmula aplicada aquest any com és la d'obligar per llei a augmentar amb l'IPC a aquells salaris que se situen per sota del salari mitjà. Mesura que Jover diu que neutralitzaria l'altra. 

"Si ho fem, el fet que pugi l'IPC als lloguers no hauria de ser un problema. De totes maneres, està tot molt verd, encara ni hem presentat el projecte de llei a tràmit parlamentari i el ministre Filloy hi està treballant".

Eric Jover, ministre de Finances

Tot plegat s'haurà de decidir les properes setmanes ja que la voluntat és entrar aquesta llei a tràmit parlamentari abans de Meritxell i que es pugui votar aviat perquè tant propietaris com llogaters sàpiguen com abans millor les regles del joc a partir de l'1 de gener.

Jover ha afegit que de créixer la inflació per sobre de les previsions es podria fer alguna modificació abans de final d'any. 

Informa: Anna Pifarré 

Comparteix:

Marsol veu Santa Coloma com una futura gran zona residencial El Canillo Scenic Arts es clou amb acrobàcies i un recital de Teresa Colom