Els negocis que depenen de l'hostaleria i la restauració pateixen un greu impacte arran de la Covid-19

www.andorradifusio.ad

Al darrere de l'hostaleria i la restauració hi ha molts negocis que estan patint un impacte econòmic molt fort a causa de la pandèmia. A tall d'exemple, l'única bugaderia industrial del país està registrant pèrdues de fins al 70% i les companyies de subministraments hotelers sobreviuen gràcies als bars i restaurants.

Al darrere de l'hosteleria i la restauració hi ha un gruix important d'empreses que arrosseguen un greu impacte des del març. Una mostra n'és el cas de les bugaderies industrials, que estan sota mínims.

La maquinària d'una bugaderia industrial està plenament preparada per funcionar però estan totes les màquines aturades perquè no hi ha prou feina per treballar ni una mitja jornada. Abans de la pandèmia era impensable treballar només tres dies a la setmana com estan fent ara, ja que el volum de feina era tan important que, en ocasions, es feien 16 hores diàries dividides en torns.

El gerent de l'empresa Rentat Ràpid, Jaume Sala, ha apuntat que pel que fa a la facturació, està per sota del 25% comparada amb el mateix mes de l'any passat. L'inici de la pandèmia els va agafar amb "15 persones assalariades i ara en tenim la meitat i estem en suspensions temporals del contracte de treball".

L'adaptació del personal ha estat clau i es va treballant sobre la marxa amb gimnasos, centres esportius o residències. I el resultat són quilos de roba d'hoteleria i restauració que es troben a la sortida de la bugaderia industrial perquè el sector està pràcticament tancat.

Un altre negoci debilitat és el que s'encarrega dels subministraments hotelers, que a hores d'ara suma pèrdues d'entre el 30 i el 45%. Sobreviu gràcies als bars i restaurants.

Segons ha apuntat la gerent de Decotel-Codina, Laura Peleijà, les vendes s'han basat en la reposició dels productes més senzills, com ara plats i gots, ja que "els restaurants no han innovat perquè puguem aportar productes nous o vaixelles".

Amb tot, creu que per suportar aquesta situació "el secret és posar il·lusió, innovar, obrir la botiga amb ganes i agrair als clients que vénen a comprar". Amb aquest bri d'optimisme es focalitzen totes les esperances en el pròxim estiu, sempre que la situació sanitària vagi millorant i pugui entrar turisme.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Desirée Sala-Arnau Teixidó

Comparteix:

L'oficina de l'habitatge ha atès més de 40 consultes durant el gener, la majoria sobre la reducció del lloguer El Govern allarga la possibilitat d'aplicar restriccions per la Covid-19 fins al 14 d'abril