ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

El grup socialdemòcrata ataca el model de gestió de residus i Calvó el defensa i anuncia un nou pla més ambiciós

www.andorradifusio.ad

La central de cogeneració ha desfermat un intens debat entre el PS i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. Pels socialdemòcrates, el forn incinerador hipoteca el model futur, mentre que Sílvia Calvó ho ha negat i ha anunciat un pla d'economia circular pel 2020.

La pregunta del PS interessant-se per l'afectació de la central de cogeneració de la Comella en el model de gestió dels residus i la relació cost-eficiència de la futura planta ha desfermat un intens debat amb la ministra Sílvia Calvó. El conseller general Roger Padreny ha criticat el cost mediambiental i social de la política d'incineració de residus, ja que considera que hipoteca les properes generacions. També ha recordat que el forn incinerador va provocar manifestacions contràries. "Ens hipoteca mediambientalment si volem apostar, en un futur, per altres models de gestió de residus, perquè continuarem incinerant. També ens hipoteca el cost econòmic, però això és el menys important, perquè el forn incinerador és una política pública fallida des del principi. Si mirem el cicle de les polítiques públiques, és una política que falla des de la definició del problema, l'anàlisi d'alternatives, la presa de decisió, l'execució i implementació i, finalment i el més important, l'avaluació", considera.

La ministra Calvó ha volgut deixar clar que el projecte no hipoteca el futur model de gestió de residus ni les possibles apostes que pugui fer el país amb altres infraestructures de gestió. En aquest sentit, ha anunciat un pla d'economia circular que fixi "la nova política de gestió de residus per als pròxims quinze o vint anys; serem molt ambiciosos en matèria de prevenció i en matèria de reciclatge i en cap cas aquesta planta no condicionarà els objectius ambiciosos que ens fixarem, perquè aquest projecte de cogeneració funciona recuperant una calor que actualment es perdia i pot funcionar apostant per altres fonts d'energia, si es decidís així".

La ministra també ha negat que calguin 45.000 tones de residus perquè la planta funcioni sense aturades, com s'ha apuntat des de les files socialdemòcrates. Ha explicat que inicialment es connectarà a edificis públics i que els particulars que s'hi vulguin adherir no hauran de fer canvis en les instal·lacions.

Informa: Laura Massegú
Imatge: Guillem Casal-Arxiu

Comparteix:

3.235.172.213