Hi ha alternatives a l'acord d'associació

www.andorradifusio.ad

L'acord d'associació no és l'única via de relació amb la Unió Europea. L'expert contractat per Andorra Endavant recorda que les relacions entre Andorra i Brussel·les tenen un llarg recorregut i que no s'aturaran si el resultat del referèndum és negatiu. 

La lliure circulació de persones serà un dels àmbits que més canvis patirà amb l'entrada en vigor de l'acord d'associació, si així es decideix en el referèndum. És el vaticini de Benoit Le Bret, l'expert que ha elaborat un estudi en profunditat encomanat per Andorra Endavant. Destaca la pèrdua de potestat pel que fa a la immigració selectiva, canvis en les quotes i en el dret de reagrupament familiar. No es podria, per exemple, denegar l'accés pels antecedents penals.

En un altre àmbit, ressalta la disminució d'ingressos per itinerància en un període de set anys i com això pot afectar l'economia. Pel que fa a les conseqüències d'una negativa a l'acord en el referèndum, descarta que suposi un canvi en les relacions amb Brussel·les, que ja s'han anat establint al llarg dels anys. 

Al Centre de Congressos hi van acudir aproximadament 400 persones que van poder traslladar els seus dubtes a l'expert del bufet Gide. Sobretot, se li va demanar per qüestions de fiscalitat, però també per la seva posició. Ell va afirmar que la decisió final recau en el poble. Entre els assistents hi havia el cap de Govern, el síndic general, bona part del gabinet ministerial i representants dels grups parlamentaris. 

El Govern troba incorreccions en l'estudi

Sobre l'estudi, el Govern hi troba manca d'informació i algunes incorreccions. Per exemple, en el cas de la pèrdua d'ingressos per itinerància. El secretari d'Estat d'Afers Europeus matisa que no serà de cop, sinó una disminució progressiva al llarg de set anys.

"Sí, d'aquí set anys no hi haurà roaming. Però al final el que ha dit és que d'aquí a set anys passarem de 20 milions a zero, i això no és cert. Estàvem a 50, estem a 20 actualment, i ens queda el que ens falti per l'entrada en vigor de l'acord més set anys per absorbir una tendència natural a la disminució dels ingressos per roaming". 

Landry Riba, secretari d'Estat d'Afers Europeus

Informa: Pilar Candel

Comparteix:

Compte enrere per als negocis: digitalitzar-se o desaparèixer   La Cursa Carlemany vol arribar als 3.000 inscrits