Joves: com veuen el seu present i futur laboral?

www.andorradifusio.ad

El nombre d'inscrits al Servei d'Ocupació ha baixat respecte als moments més durs de la pandèmia de la Covid-19, però les xifres encara estan per sobre del que era habitual.

I és que un dels principals efectes de la crisi del SARS-CoV-2, a més del sanitari, és l'econòmic. Moltes empreses van patir un daltabaix i els més afectats han sigut els treballadors. Sobretot els joves, que generalment són els pitjor pagats.

Aquesta situació es pot veure en les dades del Servei d'Ocupació que, a tancament de setembre, va registrar 597 inscrits. Cal destacar que, d'aquests, gairebé un 25% són menors de 25 anys. Malgrat això, al carrer, els joves destaquen que la situació està millorant i que prioritzen, en aquests moments, l'estabilitat.

"Estic cobrant gairebé 1.100 euros i m'han d'apujar a final d'any", indica una jove. Un altre es declara un apassionat de la tecnologia, però reconeix que en aquests moments no treballa en el sector. Una altra enquestada assegura estar bé on està: "Em van donant feina i vaig empalmant contractes", explica. "Crec que em paguen d'acord am el que faig", diu una altra jove. Hi ha qui voldria "trobar una feina extra per arribar millor a final de mes" i d'altres afirmen haver-se plantejat "canviar d'empresa pel sou", però han acabat prioritzant "la comoditat".

Aquesta situació es repeteix a la resta d'Europa?

Si fem un cop d'ull a la resta d'Europa, la situació és diferent en funció del país.

En comparació amb Espanya, els veïns del sud tenen una taxa d'atur juvenil especialment alta. En concret, un 33%, de les més altes del continent. A França, en canvi, l'atur entre els joves és menor, un 19,9%.

Però fer comparacions directes amb països molt més grans no és just. Tot i això, a Luxemburg, la taxa d'atur en menors de 25 anys és del 16,4%. Molt alineat amb la mitjana europea, que és del 16,2%.

Segons el membre de la taula permanent del Fòrum de la Joventut, Oriol Cervera, el problema no només es troba en la manca de feina, sinó també en la seva precarietat. Confia que amb la campanya d'hivern l'atur baixi, "però tornen a ser contractes de curta durada i no resolen el problema a llarg termini".

Informa: Òscar Serrano

Comparteix:

La situació a la gossera millora després del pic posterior al confinament De mojito, algunes de les noves tendències en panellets