ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

L'anàlisi: la situació de les explotacions agrícoles i ramaderes davant l'augment de preu de carburants i aliments

www.andorradifusio.ad

Andorra és un país amb tradició agrícola i ramadera que ha anat evolucionant amb els anys. Actualment problemàtiques com l'encariment de les importacions i l'augment del preu dels carburants compliquen la tasca que es fa a les explotacions. Ens desplacem a dues granges per veure com s'han adaptat als canvis.  

Les explotacions treballen diàriament per mantenir-se, però situacions com l'augment de preus en productes internacionals com el pinso i la palla els han afectat de ple. Veuen amb bons ulls les ajudes de l'executiu, però creuen que el mercat internacional no té aturador i cada vegada les despeses són més grans.

Són conscients que el sector ramader els aporta benefici, així i tot no s'arriba a les xifres que aportava el cultiu de tabac anys enrere. Creuen que potser caldrà buscar alternatives. Un altre dels grans dubtes és el relleu de les explotacions. Alguns ramaders tenien clar des de petits que s'hi dedicarien, ja que quan sortien d'escola anaven a la granja, però creuen que actualment és diferent. 

Posar en valor la tasca que fa el bestiar a l'estiu és un dels punts que els ramaders creuen que cal tenir en compte. Ser conscients que els ramats netegen els boscos i ajuden a evitar allaus a l'hivern i incendis a l'estiu. 

Menys explotacions que fa una dècada, però el nombre es manté estable des del 2019

Actualment, hi ha 349 explotacions on es treballa principalment amb vaques, bous, cavalls, ovelles i cabres. Les explotacions apícoles també formen part del sector i cada vegada amb més presència, ja que han crescut a 48, 10 més que el 2018.

Ens centrem, però, en les explotacions amb bestiar. Si fem un repàs dels últims vint anys, el sector va registrar l'any 2012 la xifra més alta, amb 125 explotacions. A hores d'ara, es troben en 113, una xifra que es manté estable des del 2019.

Si ens fixem en el nombre d'explotacions segons la parròquia, Sant Julià concentra la majoria d'explotacions ramaderes amb 32. La segueixen Canillo amb 20 i Encamp amb 18. Escaldes-Engordany i Andorra la Vella registren la xifra més baixa.

Informa: Roser Puigbò 
Imatges: A. Romagosa-D. Sala 

Comparteix: