ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El virus trobat a les garrafes amb aigua d’Arinsal és d’origen fecal humà

www.andorradifusio.ad

L´aigua d´Eden Springs, procedent de la font d´Arinsal, contenia altes dosis de norovirus d´origen fecal humà. Un fet insòlit tractant-se d´aigua envasada. És el que diuen les analítiques encarregades pel departament de Salut de la Generalitat. Anàlisis destinades a esbrinar l’origen del brot de gastroenteritis que ha afectat 4.136 persones a Catalunya i que ja ha estat donat per tancat. A Andorra s´espera el resultat de les analítiques encarregades pel ministeri de Salut.

Un norovirus d´origen fecal humà ha estat el causant del brot de gastroenteritis que ha afectat 4.136 persones que van beure aigua procedent de la font d´Arinsal, envasada en garrafes d´Eden Springs. El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, ha donat per acabat el brot atès que no s´ha registrat cap cas nou des del 18 d´abril i aquest virus té un període d´incubació d´entre 12 i 48 hores. Guix ha afegit que no es plantegen sancionar l´empresa catalana Eden Springs perquè no s´ha detectat cap alteració de la normativa a territori català. De fet, segons la Generalitat, la infecció s´ha produït durant el procés d´envasat dut a terme a Andorra. Només 15 o 18 norovirus són suficients per patir una gastroenteritis, quantitat que superava àmpliament l´aigua distribuïda per Eden, on se n´han trobat entre 1.000 i 10.000 per litre. Els experts catalans avisen que "és la primera vegada a la història, a tot el món, que es troba un virus en garrafes d´aigua envasada".

El Govern català ha conclòs que ara és el torn de les autoritats andorranes de determinar de quina manera s´ha produït la infecció: "Estem pendents dels resultats d'Andorra. Seran les autoritats de salut pública andorranes que informaran del procés que estan seguint en aquella zona. Per tant ens interessa remarcar que estem parlant de una hipòtesi causal que té més a veure en el procés de manipulació que en l'aigua mateixa", ha manifestat el secretari de l´Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix.

Mentrestant, a Andorra, és previst que aquesta setmana es donin a conèixer els resultats de les analítiques encarregades pel ministeri de Salut. Fins que no es tinguin aquests resultats el Govern no emprendrà cap acció en relació a Aigua del Pirineu, l'empresa que explota la Font d'Arinsal.

Informa: Jordi Cama

 

Comparteix:

35.173.234.169