L'hospital, saturat pels virus respiratoris

www.andorradifusio.ad

Els ingressos per virus respiratoris estan portant al límit la capacitat de l'hospital. De fet, queden pocs llits. La incidència de la Covid-19 i la grip aquesta setmana ha baixat, ara bé, el pic podria arribar d'aquí a uns dies. Les escoles i el retorn a la feina són algunes de les causes.

L'Àlex és un a qui aquests dies li ha tocat passar la grip A aquestes festes, "si no recordo malament, crec que és la primera vegada que passo la grip."

Durant les festes nadalenques la incidència d'aquests virus ha estat elevada. L'última setmana de l'any, la de les infeccions respiratòries agudes ha arribat als 521 casos per cent mil habitants. Ara, ha donat una petita treva, però hem arribat al pic? Segons el metge de família, Sergi Joval, "encara no l'hem viscut."

Uns metges sorpresos pel ritme de contagis perquè "no sol haver-hi una incidència tant alta de virus respiratoris just al principi de la temporada hivernal. Normalment és cap a finals de gener." La situació ha portat a saturar l'hospital i, en realitat, "totes les infraestructures sanitàries s'han vist ressentides", segons el biòleg i informàtic Joel López

El doctor Joval confirma que "pràcticament no queden llits disponibles a l'hospital. Això fa que molts pacients que entren a Urgències s'han de quedar ingressats hi estiguin moltes hores perquè no hi ha cap llit disponible."

De fet, per trobar una situació com aquesta cal remuntar-nos a "l'any 2009 quan es va llençar l'avís de pandèmia per la grip A. El que es va viure aquell any amb el d'ara tampoc hi ha tanta variació".

Utilitzar la mascareta en cas de símptomes

Els símptomes de la grip i la Covid són febre, malestar corporal, tos i també mocs. Els metges expliquen que dura entre cinc dies i una setmana i avisen que entre el tercer i el quart dia el pacient ha de començar a notar una millora. En cas que no sigui així recomanen recórrer a un especialista.

Per sortir de dubtes de si és té Covid o bé grip, el millor és fer-se la prova. Qualsevol prevenció és bona. Els facultatius recomanen "si veiem que no ens trobem bé, que tenim tos, que ens trobem malament... posar-nos la mascareta. Per prevenir contagiar a altres persones i així evitar tant el col·lapse d'Urgències com d'Atenció Primària."

Els biòlegs, al seu torn, alerten que "encara ens queda molt camí en totes les mesures de qualitat de l'aire. Ara s'haurien d'estar fent els deures de la seva millora per tal d'evitar la transmissió perquè durant aquestes dates és inevitable."

Després d'anys marcats pe la Covid ara la tendència s'ha capgirat i el que pugen són els casos de grip

Informa: Ariadna Guiu

Imatges: Ricard Tenza - Andreij Cristancho 

Gràfics: Marta Pons

Informació relacionada

Comparteix:

Oberta la convocatòria de subvencions culturals del 2024 Lluís Casahuga porta a Barcelona 'La veu submergida'