L'IPC avançat disminueix sis dècimes

www.andorradifusio.ad

L'IPC avançat del mes de novembre és del 5%. Si es confirma la dada, suposaria sis dècimes menys que al darrer mes. La davallada està motivada perquè els preus dels carburants han disminuït. Els economistes alerten que la inflació és com una mena d'impost encobert ja que fa davallar el poder adquisitiu.

L'executiu va preveure que l'any es tancaria amb una inflació del 4,2%. Falta saber la xifra de desembre però els darrers mesos els registres han baixat i s'estan acostant a aquesta dada. A banda del preu dels carburants, han augmentat menys els productes de l'alimentació i això ajuda a explicar aquest alleugeriment.

Als països veïns la inflació és menor. A Espanya és d'un 3,2% i a França, d'un 3,4%

L'alt cost dels preus és un fenomen que no es produïa des dels anys 80 i preocupa els economistes. "Jo crec que la tendència serà a la baixa" vaticina Enric Galí "perquè una de les eines que hi ha per frenar la inflació la tenen els bancs centrals a les seves mans, que és pujar els tipus d'interès. Tothom amb préstecs o hipoteques ha vist com se'ls ha encarit", una circumstància que ha portat a l'estalvi a moltes famílies.

L'índex de preus al consum ha augmentat a bona part del món els darrers anys. Es va accentuar amb la invasió d'Ucraïna per part de Rússia el 2022. A Andorra ha arribat a tenir registres lleugerament superiors al 7%.

Informa: Pere Moliné

Comparteix:

3 nous casos de VIH l'any passat Premiat Creand Crèdit Andorrà