3 nous casos de VIH l'any passat

www.andorradifusio.ad

Tres casos nous d'infecció per VIH el 2022 augmenten a 113 el total de diagnòstics des que va arrencar el registre fa 19 anys. Només el 10% havia desenvolupat la sida en el moment de la notificació, una malaltia principalment de transmissió sexual que ha deixat de ser mortífera gràcies a la medicació. Coincidit amb el dia mundial, els experts reiteren que són essencials les mesures preventives. 

Els 3 casos de l'any passat suposen una taxa d'incidència de 3,67 casos nous per cada 100.000 habitants. Des que es va iniciar el registre l'any 2004 se n'han detectat 113, la gran majoria - un 85% - corresponen a homes. Del total de diagnòstics, quasi el 90% van donar positiu pel virus, mentre que només el 9,7% havien desenvolupat la infecció per sida que es detecta per una important baixada de defenses amb el perill de contraure altres infeccions.

La vigilància es basa en un sistema de declaració individual, confidencial i no nominal, en què participen metges, laboratoris d'anàlisis clíniques i farmàcies.

A Andorra el tractament està totalment finançat

Ara fa un any, el Govern va aprovar el reemborsament, per part de la CASS, dels fàrmacs anomenats PrEP (profilaxis, preexposició) del VIH destinats a persones que han pogut estar exposades al virus. Des d'aleshores, se n'han prescrit a 5 persones. Un cop s'és positiu per VIH, el pacient pren diàriament i per vida la teràpia antiretroviral, coneguda com a TAR, que ajudarà a fer una vida totalment normal si es té una càrrega indetectable. 

A Andorra el tractament de VIH-sida és finançat al 100% i, segons la metgessa especialista en medicina interna i malalties infeccioses del SAAS Cristina Royo, "actualment si el pacient pren el tractament antiretroviral com toca amb els controls mèdics necessaris, hem cronificat la malaltia i els pacients no moren de VIH o de sida".

El VIH és un problema de salut pública

Pel que fa a Europa, la infecció de VIH continua sent un dels problemes importants per a la salut pública. Durant el 2022 s'han notificat un total de 110.486 casos nous, segons l'OMS. Això és una taxa d'incidència de 12,4 casos per 100.000 habitants.

El principal factor de risc encara són les conductes sexuals de risc, sobretot la penetració vaginal i anal sense preservatiu, i és que les infeccions de transmissió sexual, entre les quals es troba el VIH, s'han disparat a Europa arribant a màxims històrics. 

"Tenim un repunt respecte a anys anteriors i és una mica la por de confiar-nos en què hi ha tractament crònic" aventura Royo, afegint que, en general, "s'ha perdut també la por al no ús del preservatiu i a les malalties de transmissió sexual. Una població de risc molt important és la gent jove".

Detecció precoç als CAP 

Els centres d'atenció primària ofereixen tests ràpids de detecció, gratuïts i confidencials. I és que una detecció precoç permet accedir al tractament adequat per millorar la qualitat de vida i prendre mesures per evitar-ne la transmissió. L'any passat es van dur a terme 13 proves, totes negatives.

Últims avenços

També és clau oferir l'accés als tractaments de forma igualitària, tenint en compte que dos terços de les infeccions es troben a Àfrica per manca de fàrmacs i control, i avançar en la investigació. Les últimes tendències són "tractaments injectables bimensuals o milloria de tractaments antiretrovirals diaris de menor toxicitat"

També s'estan fent estudis per aplicar una vacunació preventiva a col·lectius de risc. S'ha aconseguit curar tres pacients amb VIH a través de cèl·lules mare, un tractament que ara mateix no és viable per a tothom, però que aporta llum en la recerca. 

Informa: Laura Cugat - Jordi Cama
Imatges: Nil Forcada
Imatges cedides: FIOCRUZ-UNAIDS

Comparteix:

Tor posa en relleu el paper de l'OSCE L'IPC avançat disminueix sis dècimes