ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

L'oferta d'habitatge de lloguer només representa un 2% del mercat al país

www.andorradifusio.ad

La recerca d'habitatge per part dels temporers és el principal tema de debat de les darreres setmanes. Però, realment és tan complicat trobar un lloguer assequible? Doncs bé, hem aprofitat per fer una cerca als principals webs que operen al país i ens hem trobat una dada sorprenent: els habitatges de lloguer representen només el 2,35% de l'oferta actual. Un percentatge del qual s'han de destriar els que tenen preus prohibitius. 

D'aquesta manera, hem fet un perfil de pis tipus: un habitatge d'entre 80 i 90 metres quadrats, amb dos o tres habitacions i un o dos lavabos, i el que ens trobem és que l'oferta a tot el país es redueix a poc més d'una desena. Si anem per parròquies, les més cares són les centrals. A Andorra la Vella i Escaldes, un pis d'aquestes característiques té un lloguer d'entre els 2.450 i els 2.700 euros. Cal una especial menció al fet que a Andorra la Vella hi ha àtics sense ascensor per prop de 3.000 euros i que a Escaldes es lloguen pisos d'una habitació per 1.000 €. 

L'única oferta d'aquest estil que trobem a Sant Julià de Lòria és al centre i es situa en els 2.300 euros mensuals amb dues habitacions. Un esglaó per sota hi hauria la Massana i Ordino, on el preu mitjà voreja els 1.300 euros. Cal destacar d'Ordino que hi ha pisos de 55 metres quadrats i una habitació per 850 euros. La mateixa situació es repeteix a Encamp i Canillo, on els pisos situats a pistes s'enfilen a preus per sobre dels habituals. La situació més greu la trobem a Soldeu, on es lloga un pis de 37 metres quadrats (30 és el mínim habitable) per 800 euros al mes. Al Forn, un de 45 metres quadrats surt a 1.300 euros, i a Canillo centre, un de 93, a 3.200 euros. 

En definitiva, el mercat de lloguer està en un moment molt delicat. La recomanació que es fa és que el lloguer o hipoteca només hauria de representar un 30/35% de l'economia familiar. Si tenim en compte que la mitjana de país per a un pis de 80 metres quadrats és de 1.878 euros, el sou per poder complir amb aquesta recomanació hauria de ser de 5.465 euros. Un total que està molt per sobre del salari mitjà. 

Informa: Òscar Serrano

Comparteix: