Macron perd la majoria absoluta a l'Assemblea Nacional

www.andorradifusio.ad

Les legislatives franceses han confirmat les previsions que apuntaven una pèrdua de suport d'Emmanuel Macron. Tot i ser la força més votada, es queda sense la majoria absoluta. La forta abstenció, del 54%, ha protagonitzat la jornada electoral. 

Emmanuel Macron perd la majoria absoluta a l'Assemblea Nacional. Ensemble, la coalició que liderada, va obtenir 245 escons, lluny dels 289 que marquen la majoria parlamentària.

Per la seva part, l'esquerra de Jean-Luc Mélenchon es confirma com la principal força a l'oposició, amb 137 diputats, mentre que el Reagrupament Nacional de Marine Le Pen supera totes les previsions, ja que passa de 7 a 89 diputats, obtenint per primer cop grup propi al parlament francès.

15 ministres del govern es presentaven en aquestes legislatives i alguns no continuaran en el càrrec, perquè el president havia deixat molt clar que si no guanyaven l'escó a les seves circumscripcions quedarien fora de l'executiu.

Per un marge estret, la primera ministra, Élisabeth Borne, ha aconseguit ser elegida a la circumscripció de Calvados, a Normandia. La desfeta d'Ensemble deixarà sense cartera la titular de Salut, Brigitte Bourguignon, que ha perdut l'escó

Un dels parlamentaris de Renaixença serà Stéphane Vojetta. Ha estat el candidat a la circumscripció de francesos a l’exterior on hi ha Andorra, amb Espanya, Portugal i Mònaco. Ha assolit el 58% dels vots. 

La forta abstenció ha tornat a ser la nota predominant, ja que no han votat ni la meitat dels 48 milions de francesos convocats a les urnes, un 46%, tres punts per sobre de fa cinc anys. 

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix:

Macron perdria la majoria absoluta a l'Assemblea Nacional de França, segons els sondejos Els exliberals seran a les pròximes eleccions: "La gent que vol fer prevaldre els valor liberals autèntics no s'estarà de braços plegats"