La majoria de candidatures, a favor de l'acord d'associació, però crítiques amb les negociacions

www.andorradifusio.ad

La Unió Europea ha centrat el primer debat sectorial d'aquesta casa, amb participació de representants de les set candidatures nacionals. Retrets generals al Govern de DA per la manca de transparència en la informació. Sis de les forces presents es posicionaven, amb més o menys matisos, a favor de l'acord d'associació mentre que des d'Andorra Sobirana es reivindicaven com l'única disconforme i tal com ha fet durant la campanya es decantaven per un acord de lliure comerç.

Per començar, crítiques de la resta de forces al Govern de Demòcrates per la manca de transparència i escasa informació sobre les negociacions per l'acord d'associació. La candidata de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, França Riberaygua, deia que "tenim clar que abans de negociar, hauríem de saber què hem de negociar".

La majoria de forces ho consideren una oportunitat única per dissenyar un nou model econòmic, millor i més diversificat, tot i puntualitzar que en molts punts no comparteixen les formes com s'ha afrontat les negociacions. Tal com ha fet durant la campanya, tan sols Andorra Sobirana s'ha mostrat obertament contrària a l'acord, insistint en què significarà assumir compromisos fiscals que afectaran negativament el comerç i altres sectors. El candidat Pere Revert ha assegurat que la UE no farà un vestit a mida a Andorra.

Unes afirmacions rebatudes pel representant de Liberals d'Andorra, Marc Magallon. Ha recordat que la fiscalitat queda fora de les negociacions, ja que és un acord d'associació, per tant, Andorra no seria un estat adherit, que sí ha de complir els compromisos fiscals. "És molt diferent voler un acord d'associació que volen integrar-se a la Unió Europea. És totalment diferent. Nosaltres, amb la UE el que volem és tenir un bon veïnatge", reiterava.

Tot i apostar per la via de l'acord, el representant d'Units Pel Progrés d'Andorra Lluís Llamazares creu que no s'ha d'assumir a qualsevol preu, per considerar que alguns aspectes poden posar en perill la sobirania d'Andorra. Ha assegurat que "estem d'acord que per a Andorra és una molt bona oportunitat però no a qualsevol preu, evidentment. En aquest sentit, la part institucional és la part més important del tractat".

Des d'SDP han recordat que l'acord comercial del 1991 va suposar un gran avenç per a Andorra i també va requerir cedir una part de la sobirania, aplicant la política duanera de la UE. Jaume Bartumeu ha respost a Llamazares que "com que vam demanar un acord d'associació i no volem ser membres estem en una altra dimensió. I en aquesta dimensió el 15% de l'IVA no se'ns pot aplicar, perquè és una directiva que s'aplica als països membres de la Unió Europea".

El candidat de Demòcrates, Landry Riba, insistia a recordar que d'aquí a poc, tal com es va anunciar, es ratificarà una part de l'acord, la qual cosa no vol dir que se signarà. Per tant, tot el que s'inclogui en aquesta ratificació és susceptible de ser revisat.

Igual que la resta de forces, també des del PS se sumaven a la demanda d'obrir l'acord al coneixement de la ciutadania en general, dels sectors implicats i per descomptat de les forces polítiques. "Posem els acords a l'abast de tothom. Esforcem-nos per explicar a tota la ciutadania en què consisteix i què ens ha de comportar aquest acord d'associació", demanava Judith Salazar.

Tant PS com SDP i DA insistien a diferenciar entre un estat associant, que seria l'estatus d'Andorra, i un adherit a la UE. Assegurant, a més, que des de la comissió negociadora de Brussel·les s'han mostrat sensibles a la repercussió que alguns dels drets fonamentals, com la lliure circulació de persones, tindria en un petit país com Andorra.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Jordi Seabra

Torna a veure el debat complet sobre la Unió Europea a l'espai #EG2019 d'andorradifusio.ad:

Comparteix:

Espot defensa les polítiques realistes davant els "focs d'artifici" Autobús llançadora per connectar la part alta i baixa d'Encamp durant les obres