ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Mantenir un espai sense gluten i electrodomèstics específics per a l'afectat, mesures per evitar la contaminació encreuada dels celíacs a casa

www.andorradifusio.ad

L'Associació de Celíacs té 109 membres, però les persones que pateixen celiaquia segurament en són més, la majoria sense diagnosticar, fet que suposa un problema. Fa uns 50 anys es tractava d'una malaltia minoritària que s'ha anat estudiant cada vegada més. Les precaucions per evitar contaminacions encreuades tant a casa com a fora són essencials.

Alguns problemes digestius poden ser símptomes de patir celiaquia, una malaltia crònica i autoimmune que té com a únic tractament una dieta lliure de gluten. Si es compara amb un iceberg, el coneixement que en tenim seria només la punta que surt a la superfície. "Quan més coneixem, més hi pensem en ella. De fet, fa quaranta o cinquanta anys era una malaltia rara que només es veia si teniens aquells símptomes realment molt aparatosos, però no es pensava en el diagnòstic dia a dia. Ara cada vegada s'està normalitzant més", explica la metgessa de família Roser Bellmunt.

És fonamental evitar les contaminacions encreuades entre productes amb i sense gluten tant a casa com a fora. Un dels consells més importants per evitar-les a la llar seria tenir un espai reservat per manipular tots els aliments sense gluten.

La Raquel i la seva filla Martina, que és celíaca, expliquen com viuen la celiaquia a casa seva, per exemple reservant una torradora diferent per a l'afectat, tapant el seu menjar perquè no hi caiguin engrunes d'aliments amb gluten, o parant atenció quan es fa la compra.

Una de les dificultats afegides és que un gran nombre de casos de celiaquia són asimptomàtics i no es diagnostiquen, però, per contra, l'organisme pateix.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Fernando Montero-Txema Galilea-Desirée Sala

Comparteix: