Més drets i més visibilitat pels creadors del país

www.andorradifusio.ad

Ser artista a Andorra serà a partir d'ara més fàcil gràcies al reglament de l'estatut de l'artista, que ha entrat en vigor ja aquest mes i que inclou novetats, com que els creadors puguin cobrar prestacions de la seguretat social.

Es calcula que a Andorra hi ha al voltant de 400 artistes, entre escriptors, músics, escultors, actors o comissaris d'art. A partir d'ara, i amb l'entrada en vigor del reglament, la seva activitat laboral estarà més protegida.

En primer lloc, es preveu la creació d'un registre. D'aquesta forma, podran accedir a prestacions com maternitat, paternitat, baixa laboral o jubilació. Però, amb quins requisits s'haurà de complir per ser artista? Per una part, els creadors hauran de demostrar uns criteris econòmics. Segons ha explicat el cap d'àrea d'Acció Cultural, Joan-Marc Joval, "que la mitjana dels tres últims anys computi i que s'arribi al salari mínim."

I què passa si no s'arriba? La llei dona 5 anys de termini sempre que es presenti un pla de feina. Aquest pla ha d'introduir tota una serie d'activitats que durà a terme aquesta persona per arribar a la professionalització.

D'altra banda, es crea una comissió que rebrà candidatures i en farà el seguiment. Estarà formada per representants de ministeris, un de la Sdadv (Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns del Principat d’Andorra), un de la CASS i dos artistes del país que seran designats per associacions d'artistes que vulguin participar en aquest procés de selecció.

La comissió es reunirà dos cops l'any i es preveu que els càrrecs es renovin cada tres anys. A més, el ministeri crearà una campanya de comunicació dedicada a programadors perquè puguin saber quins artistes hi ha al país.

Informa: Caterina Vidal
Imatges: Pau Bonastre

Comparteix:

Sense prestador d'última instància la banca veu pèrdua de competitivitat Exposició sobre els animals en perill d'extinció