Les mesures d'estalvi energètic passaran a ser obligatòries per les empreses i es faran inspeccions de control 

www.andorradifusio.ad

Les recomanacions d'estalvi energètic passaran a ser d'obligat compliment durant dos mesos per a les empreses. Els incompliments poden ser sancionats. El Govern recull així les demandes del teixit empresarial.

Els esforços de l'administració per potenciar l'estalvi energètic han permès reduir en més d'un 12% el consum, una xifra molt ben rebuda per part de l'executiu, que vol arribar fins al 15%. La mateixa fita també recau sobre el sector privat, que a partir de l'entrada en vigor del nou decret haurà de complir de forma obligatòria tot un conjunt de mesures que fins ara eren consells, responent així a una petició del sector per evitar la lliure competència.

Com a tall d'exemple, els locals amb climatització elèctrica no podran superar els 20 graus de temperatura, havent-hi excepcions pels centres sanitaris, les escoles maternals i els casals d'avis. Els hotels que tinguin un sistema individualitzat per a les habitacions hauran d'informar d'aquest límit als clients.També es prohibiran les estufes d'ús individual si ja hi ha un sistema de calefacció general.

No es podrà fer servir la il·luminació artificial si amb la natural n'hi ha suficient i es limitarà la durada de l'enllumenat exterior dels edificis, deixant fora els rètols indicatius d'hotels i aparthotels. També s'hauran d'apagar els aparells elèctrics que no es facin servir.

Tot plegat serà supervisat per part dels propis inspectors que té l'executiu i es podran aplicar sancions. 

"Inspeccions que puguin tindre alguna queixa de consum o esporàdicament d'ofici amb aquells establiments que l'administració pugui controlar", ha explicat Marc Rossell, secretari d'Estat d'Agricultura i Sostenibilitat.

Seguint en matèria d'energia, s'ha fixat per decret el preu de compra de l'electricitat generada per plaques fotovoltaiques que s'injecta a la xarxa, mantenint la tarifa que hi havia fins ara. Segons el Govern és competitiva i permet una bona amortització, tot destacant que aquesta font d'energia renovable està tenint una demanda exponencial. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Sergi Linares-Arxiu RTVA
Grafisme: Hèctor Perna 

Comparteix:

El Govern modificarà el reglament d'immigració perquè els treballadors subcontractats cobrin el que s'estipula al catàleg d'ocupacions Les dones protagonitzen la desena edició dels Premis Ramon Llull