Els neguits en matèria social, laboral i de salut centren la reunió de l'acord d'associació a Encamp

www.andorradifusio.ad

La lliure circulació de persones, els aranzels, la seguretat social o el català. Aquestes han estat algunes de les qüestions plantejades a Encamp en la primera de les vuit reunions de poble sobre l'acord d'associació que se celebraran a totes les parròquies i al Pas de la Casa. També s'ha demanat per la despenalització de l'avortament, un objectiu que es vol aconseguir de forma interna i en paral·lel a les negociacions amb Europa. El cap de Govern ha assegurat que l'objectiu no només és despenalitzar l'avortament, sinó oferir un acompanyament més ampli rescabalant els costos a través de la seguretat social.

Una setantena d'assistents han participat en la primera de les reunions de poble que es duen a terme amb l'objectiu d'apropar encara més el contingut de l'acord d'associació amb la Unió Europea. Una trobada que arriba després que dimarts es presentés a Brussel·les el text ja tancat amb llengua anglesa, a l'espera d'anar-lo traduint en els propers mesos. S'han fet preguntes molt genèriques, però també d'específiques sobre alguns sectors determinats.

Per exemple, un espectador ha demanat pel prestador d'última instància. La resposta ha estat que es tracta d'un element que es negocia en paral·lel a l'acord d'associació. També s'ha demanat per l'avortament, un dret que també queda fora d'aquest projecte, malgrat que des del Govern insisteixen en el fet que s'està treballant per poder despenalitzar-lo al llarg d'aquesta legislatura. Altres temes centrals han estat la lliure circulació de persones, la seguretat social, l'aplicació de la targeta sanitària europea, drets d'autor i la protecció del català. 

Hi ha participants, però, que han marxat amb alguns neguits com, per exemple, com es convalidaran formacions i títols relacionats amb oficis com la lampisteria o l'electricitat. Hi ha hagut també presència de joves que han ressaltat les oportunitats que donen algunes beques com l'Erasmus i assistents que han volgut resoldre dubtes al voltant dels aranzels i l'activitat duanera

Després d'una primera reunió de poble al Centre de Congressos d'Andorra la Vella que va deixar gent a les portes, aquest format parroquial i amb més espai pel debat ha convençut als responsables de les negociacions. Així ho ha destacat al finalitzar l'esdeveniment el secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, que ha fet un balanç positiu de la trobada, tant per l'assistència, com pel contingut. Ha remarcat que "el format que hem volgut privilegiar penso que és l'encertat, donant molt espai a les preguntes i respostes".

Aquesta primera sessió ha tingut una durada d'una hora i mitja aproximadament. La següent serà el dia 13 de maig a Escaldes-Engordany. En total se'n faran vuit i l'última tindrà lloc a la capital a inicis de juny.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Eric Escabias 

Comparteix:

Es retarda el referèndum per l'acord d'associació de la UE El retorn del planeta dels simis