El nou codi de família vol aplicar la custòdia compartida automàtica en cas de divorci i separació, i regular les famílies recompostes

www.andorradifusio.ad

El futur codi de família vol fer que el divorci sigui un tràmit molt més ràpid i determinar la custòdia compartida dels fills de forma directa sempre que la situació ho permeti, també en el cas de separació. El text també regularà noves fórmules per respondre al context actual, com ara la família recomposta, és a dir, parelles amb fills que formen una nova unitat familiar.

Ara mateix el divorci requereix d'un any de separació que moltes vegades comporta diversos obstacles, com ara saber com queda la custòdia dels fills.  A l'espera del divorci, si no hi ha acord entre les parts les decisions les pren un batlle, un procés que moltes vegades és llarg i feixuc.

El nou text vol que tot plegat sigui un procés ràpid i que s'apliqui la custòdia compartida automàticament, sempre que sigui beneficiosa per als pares i els infants. Un pas directe també en el cas de les separacions. 

"Pensem que és just per les famílies i els infants, i també és just que el marc legal sigui aquest perquè els nens tinguin l'oportunitat d'estar amb els seus pares i les seves mares a parts iguals".
Carles Enseñat, president del grup parlamentari demòcrata

Hi ha més elements de modernització, com ara en relació al patrimoni. 

"Tot i que pouem de la idea de la separació de béns, que és el règim ordinari de la legislació andorrana i per tradició catalana, entenem que sí que s'ha de posar sobre la taula el fet que si una persona s'ha quedat a casa per guardar els fills i tenir cura d'ells i no ha treballat, d'alguna forma se li ha de compensar".
Carles Enseñat, president del grup parlamentari demòcrata

Enseñat afegeix que la voluntat "no és anar cap al règim de béns "ganancials" (beneficiaris), com és el cas espanyol, però és veritat que la separació de béns té uns límits, que és que no pots deixar desemparada a una persona que ha estat durant molts anys atenent els fills".  

També s'introdueixen nous escenaris, com ara la regulació de la família recomposta. 

"D'aquell mare o pare social, que és aquell que no es progenitor i que no té l'autoritat parental, però que conviu amb la canalla. El que volem és definir com hem d'ordenar això, per exemple, si el pare o mare social pot anar a buscar els infants a l'escola o pot prendre decisions habituals, etc". 
Judith Salazar, presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata

Canvis que volen respondre al context actual i aportar moltes més facilitats.  

Informa: Laura Cugat
Imatges: Anna Romagosa-Arxiu RTVA

Comparteix:

Contactes amb el Banc Central Europeu i els d'estats membres per trobar el prestador d'última instància El manteniment del Centre residencial d'educació intensiva costarà uns 850.000 euros l'any