Les polítiques sobre pensions, habitatge i igualtat, confrontades en l'últim debat sectorial

www.andorradifusio.ad

Aquest dijous ha estat el torn del debat sectorial centrat en el model social. Les pensions, el lloguer i la igualtat han estat temes que han defensat sis candidates i un sol candidat en tres blocs on s'han sentit propostes de tot tipus i molts retrets.

Les pensions han centrat la primera part d'un debat en què les set candidatures s'han posat d'acord que cal un pacte d'estat, no sense denunciar la precarietat i l'exposició pública de la vida dels pensionistes en haver de demanar ajudes.

S'ha parlat d'ampliar les prestacions del tercer pagador, compromís que porta Demòcrates al programa. S'han sentit propostes com la de Terceravia per pagar el 100% de podologia i la salut visual i obviar els requeriments per demanar ajudes com apuntava la progressista Sandra Cano o la possibilitat de comprar punts que proposa Unió per al Progrés per solucionar part del futur.

Una altra qüestió d'horitzó ha estat la del lloguer. PS i Demòcrates s'alineen en la creació d'un fons o agència per donar resposta a les necessitats del mercat del lloguer. També hi ha hagut propostes com les d'UPA i Terceravia+UL+Independents. "Als propietaris no els podem dir que han de posar un preu. Si jo he invertit, és el meu pis, jo poso el preu que vull", opinava la candidata d'Units pel Progrés d'Andorra Carme Gutiérrez. "Proposem retocar la llei del sòl, que la gent inverteixi i faci, per exemple, una planta suplementària per fer pisos a preu reduït", explicava des de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Carine Montaner.

Un altre punt polèmic ha estat en l'apartat de la llei del codi de relacions laborals en què l'acomiadament no causal del Govern DA s'ha criticat des de molts cantons. "S'ha d'abordar, ampliar, el preavís, que ara hem retallat. També les hores extraordinàries i ampliar el termini d'acomiadaments. No es poden fer retallades", demanava Sandra Cano, de Progressistes SDP. Susanna Vela, del Partit Socialdemòcrata, per la seva banda, anava més enllà: "entenem que és una llei que s'haurà de derogar, especialment en articles com l'acomiadament no causal, totes les modalitats que s'han inventat de contractes precaris i la rebaixa generalitzada de les garanties i les indemnitzacions". Laura Mas, de Liberals d'Andorra, defensava que "L'A va portar moltes esmenes a aquesta llei, gràcies a les quals la llei o els articles que es van esmenar són una mica millor".

Per la seva banda, Roser Suñé ha volgut realçar el beneficis que hi veu Demòcrates. "És una llei que crea noves modalitats de treball, ajuda a flexibilitzar i adequar-se a necessitats actuals. Allarga el permís de maternitat i paternitat", enumerava la candidata de Demòcrates.

Ja en el tram final s'ha parlat d'igualtat entre homes i dones. Ricard Riba, l'únic home al debat, ha proposat una mesura que no ha desagradat del tot. Creu que s'ha d'acabar amb la bretxa salarial "per la via ràpida". "Una dona guanya de mitjana 500 euros menys que un home. Sí? Doncs és tan fàcil com penalitzar l'empresa", ha conclòs.

La conciliació familiar, per estar més a sobre dels joves i posar fi a casos de conflictes han estat alguns dels temes que han tancat el debat.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Kevin Ribeiro

Torna a veure el debat complet sobre el model social, l'últim dels debats sectorials, amb candidats de les forces amb llista nacional, a l'espai especial #EG2019 d'Andorradifusio.ad:

Comparteix:

Clavera desenvolupa la proposta d'una moneda pròpia per ser més competitius Demòcrates de Canillo espera reeditar la majoria absoluta