Por entre el sector privat per si s'esgoten els permisos per passar a la quota general

www.andorradifusio.ad

Presses dins el sector privat per regularitzar la situació dels temporers que han estat treballant durant l'hivern. El neguit ara mateix és que els 300 permisos per passar a la quota general, ampliables en un 30%, s'exhaureixin i no es tingui suficient mà d'obra pels propers mesos. Es queixen d'alguns requisits, com ara que es tornin a demanar els penals del país d'origen. 

Els treballadors que hagin estat durant la temporada d'hivern que vulguin passar a la quota general, amb el compromís i la seguretat que la mateixa empresa els vol fidelitzar, ja estan començant a presentar tota la documentació. La portaveu del Consell del sector privat del turisme, Esther Santuré, assegura que els empresaris tenen por de quedar-se sense treballadors. 

"El problema és si s'acaba el nombre de permisos que han atorgat per passar a la quota general, que es troba entre 300 i 390. Els empresaris tenim por de quedar-nos-en sense. També s'ha informat dels requisits a última hora i resulta que ara es necessiten també els antecedents penals dels països d'origen."

Esther Santuré, portaveu del Consell del sector privat del turisme

Fet que alenteix i dificulta el procés. Amb aquest context, el sector privat alerta que potser hi haurà establiments que no podran tenir els treballadors suficients per treballar còmodament durant les properes setmanes. I, per aquest motiu, inicialment van demanar un nombre més important de permisos per passar a la quota general, concretament 450. 

Per altra banda, també s'està a l'espera de saber quantes autoritzacions temporals s'habilitaran per a l'estiu, amb la previsió que rondin entre les 600 i les 800. Santuré avisa que amb aquesta planificació "costa tenir personal que vingui per la quota d'estiu". I afegeix que els extracomunitaris que venen al Principat "no volen venir a l'estiu aquí perquè ells tenen feina a l'hivern allà".

Una quota necessària per posicions molt específiques i més ara que s'han restringit els requisits per passar a la quota general. Des del consell, però, es creu que la solució a la manca de mà d'obra no passa per les quotes temporals, sinó per tenir eines que permetin estabilitzar les plantilles. En aquest sentit, recalquen que seria bo rebaixar el temps de marge per enllaçar temporades. 

El recentment creat Consell del sector privat del turisme està liderat per la Cambra de Comerç i integrat per les associacions d'allotjaments turístics, de comerciants, d'agències de viatges, de transport, el casino, Caldea, la CEA i les estacions d'esquí (Ski Andorra i Naturland). 

Treballadors tot l'any

Al sector del comerç la preocupació se centra en els canvis dels requisits d'entrada per a les persones extracomunitàries. La necessitat és, principalment, trobar treballadors per tot l'any. La presidenta de The Shopping Mile, Sònia Yebra, exposa que sempre hi ha preocupació per la manca de personal. "Si es veu una mica pel carrer la majoria té cartells penjats de recerca de treballadors. Necessitem gent per treballar", en un context on la borsa de treball és petita.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Redacció 

Comparteix:

L'ocupació hotelera frega el 85% per Setmana Santa  Ultimant els preparatius per a l'Snowrow