La primera jornada sobre salut planetària alerta del efectes negatius del turisme massiu

www.andorradifusio.ad

La salut planetària requereix canviar els models socials i turístics. També a Andorra, que ha d'analitzar models amb millor gestió dels recursos. Són algunes de les conclusions de la primera conferència de la jornada sobre salut planetària que se celebra a Sant Julià de Lòria. També s'ha parlat dels orígens de la Covid-19 provocada pel canvi climàtic condicionat per l'home.

El model social actual i la preservació del medi ambient topen contínuament. El primer dia de conferències s'ha centrat en la necessitat urgent de canviar la situació i conscienciar la població. Per exemple, dels models turístics massius, que són insostenibles. En aquest sentit també s'inclou Andorra.

"Hi hauria d'haver un pla de sostenibilitat a mitjà i llarg termini. Aquest model de vuit milions de turistes entrant i sortint probablement no és un model sostenible de futur."
Josep Maria Piqué, director general del SAAS

Piqué ha ressaltat que la pandèmia de la Covid-19 "no ha sorgit espontàniament", sinó que "segurament el canvi climàtic i tot el que estem fent amb el món ho ha condicionat". "Això ens ha fet obrir els ulls i entendre que estem començant a fer tard", ha afegit.

Coincidint amb aquest punt de vista, però de forma més global, s'ha expressat l'investigador Fernando José Garcia, de la Universitat Carlos III. Afirma que a curt termini serà obligat renunciar al model de vida actual, sobretot en les zones més poblades. Alternatives com els vehicles elèctrics tampoc seran la solució.

"La forma d'organització depèn molt del transport per automòbil. No té sentit mantenir la il·lusió que el cotxe elèctric ens permetrà continuar vivint com fins ara, perquè tampoc és sostenible."
Fernando José Garcia, investigador de la Universitat Carlos III

Aquest divendres es portarà a terme la segona i última jornada de la jornada sobre salut planetària.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Ricard Tenza

Comparteix:

Primera trobada entre Andorra i Espanya per delimitar la frontera al planell de la Tossa El Consell General aprova la proposta del PS que busca garantir la independència dels mitjans de comunicació