El procès per conservar els discos

www.andorradifusio.ad

Després de tractar més de 6.000 discos de l´Arxiu Nacional que custòdia el fons de Radio Andorra ha obert les portes al públic per compartir la tasca de com cuidar un disc i conservar-lo amb garanties. El taller s´ha fet per commemorar el Dia internacional dels arxius. Identificació, documentació, neteja i digitalització és el procés complet que hauran pogut aprendre aquest matí. A banda han tingut l´oportunitat de visitar l´arxiu de discos que es va recuperar de Radio Andorra i emportar-se curiositats com les transcripcions de programes que arribaven del Canadà, Luxemburg, Tolosa o l'Amèrica del Sud.

El Marc Casadevall ve d´una família estretament vinculada a la música. Dues generacions dedicades al negoci de la venda de vinils va deixar un fons que s´ha anat ampliant."El meu avu tenia una botiga de discos a Encamp als anys 50, després la va portar el meu oncle i sempre hem tingut una col·lecció important de vinils", explica. A casa en tenen un 500 i ell en té una col·lecció personal d'uns 300 més. Un altre cas és el de l´Emili Yepes, que poseeix una cinquantena de discos de pedra i uns 300 vinils. O l´Antoni Giraud, que també s'ha interessat per com netejar els discos que té a casa.

Alguns arriben amb mètodes tan dispars com els que corren per internet o els tradicionals de sempre. El Marc assegura que ha trobat tot tipus d'informació que no s'atreveix a aplicar, com netejar els discos amb Cola Forta. L'Emili explica que fins ara els netejava amb un drap i els hi treia la pols quan els volia reproduir. Aquí disposen d´uns líquids especials per als discos de pedra, que són els anomenats de gramòfon i que giraven a 78 revolucions per minut. Es produïen abans dels 50, eren fets de d'un material amb sílice i goma laca i portaven una ànima de cartró o alumini.

Un altre cas és el disc de vinil, el més popular i produït cap a finals dels 50. La seva neteja es fa amb aigua destilada, sabó neutre. La tècnica de l'arxiu, Cinta Pujal, remarca la importància d'un bon assecat perquè "si queda una mica d'humitat pot dificultar-ne la conservació". S'ha de fer "amb un paper que no deixi residus i deixar-lo assecar en un faristol o en un assecador de plats de tota la vida".

Identificació, documentació, neteja i digitalització és el procés complet que hauran pogut aprendre aquest matí. A banda han tingut l´oportunitat de visitar l´arxiu de discos que es va recuperar de Radio Andorra i emportar-se curiositats com les transcripcions de programes que arribaven del Canadà, Luxemburg, Tolosa o l'Amèrica del Sud.

Informa: Rosa Alberch       Imatge: Robert Querol

Comparteix:

La policia identifica dos menors com a presumptes agressors del turista francès Mil anys d'història en monedes