ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Prop de 650 ingressos hospitalaris el 2020 per la Covid-19

www.andorradifusio.ad

635 persones van ingressar l'any passat a l'hospital per la Covid-19. Aquesta dada es recull en la memòria del 2020 del SAAS, on també s'informa que el 17% del personal va patir la malaltia durant la primera onada. També s'hi exposa que a l'UCI es va arribar a una ocupació màxima de 19 llits i la taxa de mortalitat en aquesta àrea va ser de més del 31%.

La pandèmia ha capgirat l'activitat assistencial al sistema sanitari. S'han hagut d'implantar canvis estructurals i organitzatius amb l'objectiu de minimitzar l'impacte i evitar el col·lapse.

La Covid-19 va provocar 635 ingressos l'any passat, dels quals 482 van romandre a planta de l'hospital i 153 al Cedre. Així es desprèn de la memòria del SAAS del 2020, on també s'especifica que a l'UCI es van arribar a ocupar 19 llits i l'estada mitjana va ser de 29 dies. La taxa de mortalitat en aquesta àrea va ser de més del 31%.

Segons indica el director general del SAAS, les estades hospitalàries van disminuir un 10% i l'activitat a urgències, consultes externes i gabinets d'exploracions van davallar entre un 20 i un 30%, respecte del 2019. Les visites als centres d'atenció primària van davallar un 46% i les consultes a domicili un 34%.

La contractació de nou personal facultatiu i d'infermeria va ser una altra de les mesures que es van haver d'aplicar per cobrir les baixes de professionals contagiats. En aquest sentit, Josep Maria Piqué indica que durant la primera onada el 17% de la plantilla va patir la malaltia.

La pandèmia també ha provocat l'increment sobrevingut de la despesa prevista i una davallada significativa d'ingressos. Segons s'indica en la memòria, el dèficit s'ha finançat amb crèdits extraordinaris del Govern que han permès tancar l'exercici amb equilibri pressupostari. En aquest sentit, el finançament públic va pujar en més de 16 milions d'euros i el privat va baixar en més de dos.

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Arxiu RTVA

Comparteix:

3.210.184.142