La qualitat de l’aire és entre excel·lent i bona el 84% del temps

www.andorradifusio.ad

La qualitat de l’aire el 2021 va ser entre excel·lent i bona el 84% del temps. Ara bé, s’ha detectat que els episodis de pols provinents del Sàhara l’afecten i que aquests cada vegada són més freqüents. Pel que fa a la qualitat acústica, el 89% de les estacions han registrat una qualitat entre excel·lent i bona. 

Hi ha cinc estacions que calculen la qualitat de l’aire. Dues són de referència urbana, dues més són mòbils i n'hi ha una d'estacionària.

D’aquesta manera, s’ha extret que el 2021 el 84% del temps la qualitat de l’aire va ser entre excel·lent i bona.

La pandèmia va permetre assolir la mitjana més baixa mai registrada de diòxid de carboni, que és la font principal de contaminació al Principat.

Ara bé, es va veure com l’índex de qualitat passava a deficient i dolent a causa de l’increment d’episodis de calima, la pols del Sàhara. També afecta la contaminació del trànsit de vehicles i per les calefaccions.

És per això que la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, incideix en iniciatives com el pla Renova per substituir els sistemes de calefacció per uns altres de més eficients i menys contaminants per millorar la qualitat de l'aire. També ha remarcat l'objectiu de la taxa verda i l'aposta per la gratuïtar del transport públic.

Pel que fa a la qualitat acústica, el 89% de les estacions han registrat una qualitat entre excel·lent i bona, mentre que en el 11% restant ha estat entre passable i dolenta. Sobretot, a la vall central on es concentra més moviment de població i construccions.

Informa: Judith Sáez
Imatges: Ricard Tenza

Comparteix:

El mallorquí Pep Llambias exposa les seves paraules fetes obra d'art Albert Font descarta aplicar el tercer pagador de forma generalitzada, però admet que seria viable en casos de persones amb pocs recursos