ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Recordem: l'Hotel Rosaleda, un referent per al turisme benestant del segle vint

www.andorradifusio.ad

La del Rosaleda és una història que també explica els inicis del turisme a Andorra. Un hotel que ja es va construir pensant en un client benestant amb totes les comoditats i que va esdevenir un referent durant els anys 50.

Els plànols de la construcció de l'hotel se signen el 1941 i les obres es donen per finalitzades el 1943. Fou un edifici propietat de la família Puigsubirà, que l'any 1937 adquirí el terreny per construir-hi l'hotel.

La família tenia experiència en l'hoteleria, ja que havia regentat un hotel a Saragossa. El projecte de l'hotel era el d'un establiment amb les millors comoditats de l'època i orientat a un tipus de turisme benestant.

L'obra és d'Adolf Florensa Ferrer i l'històric hotel fou un referent pel qual van passar diverses celebritats. De fet, el 1950 va ser considerat un establiment de primer ordre a les guies turístiques més prestigioses, com ara la Michelin o les Guides Bleus.

L'hotel, que va tancar definitivament l'any 1998, havia tingut una pastisseria d’elaboració pròpia, una discoteca i fins i tot una piscina climatitzada.

El 2003 es va començar a enderrocar part de la teulada, un fet que va malmetre l’estructura de l’edifici, que el 2004 va ser declarat bé d’interès cultural. Després d'una batalla legal entre l propietat i les autoritats es va tancar l'expedient d'expropiació per conservar aquest històric edific referent del patrimoni arquitectònic d'Andorra.

Informa: Anna Pifarré
Imatges cedides: Arxiu Nacional d'Andorra, Josep Alsina Martí
Locució: Montse Grau

Comparteix:

3.81.28.10