Reportatge: ajudar a visibilitzar casos de bullying per trencar els silencis

www.andorradifusio.ad

El ciberbullying va en augment. Així ho constata també l'Associació per la defensa del jovent en risc. La Sylvette Lluch, una jove que va patir l'assetjament escolar en primera persona, ajuda ara des de l'entitat a d'altres víctimes.

Després de patir bullying i compartir-ho a través de les xarxes, ara la Sylvette fa públics altres testimonis que volen preservar l'anonimat però contribuir a visibilitzar el problema.

En un dels vídeos publicats per l'associació, es parla del cas d'una adolescent que, no només va haver de canviar de centre educatiu, sinó de ciutat i de país, a 100 quilòmetres de la seva família que, per determinades raons, no podia marxar. Havia patit "intents d'empentes per les escaldes i, en una ocasió, algú va trobar divertit llençar-li una placa de gel".  Va trucar la mare i ella va acabar denunciant.

La Sylvette explica en el vídeo que, a causa de l'assetjament patit, la víctima no podia sortir de casa sola, patia atacs de pànic, no somreia i quasi no menjava. És així com els professionals li van recomanar canviar d'entorn i la situació va millorar, tot i amb recaigudes. L'enregistrament acaba animant tothom a difondre la història perquè "començar a obrir els ulls i adonar-nos que és un problema real, i que no n'hi ha prou en dir que anem contra el bullying, sinó que s'ha d'actuar". 

Lluch explica que, en el seu cas, aquesta funció d'ajudar altres persones que han patit aquesta xacra també l'ajuda a ella. "No te n'adones, però encara guardes coses a dins i veure que he pogut ajudar aquesta nena, em dona forces per continuar i intentar ajudar a més gent".

Sandra Cano és la presidenta de l'Associació per la defensa del jovent en risc d'Andorra i assegura que "amb els confinaments i desconfinaments, el que més s'ha agreujat és el ciberbullying". Una situació que, segons afegeix, ha permès detectar "un buit en el marc legal" i a les famílies no se les ajuda de la manera que se les hauria d'ajudar.

El ciberassetjament té un rerefons doblement complexe perquè en ocasions és difícil de demostrar a causa de la facilitat amb la que es poden esborrar els missatges. Educació també constata un increment d'aquesta casuística i recalca la importància de denunciar-ho el més ràpid possible per poder activar tots els protocols. 

Cano creu "que és urgent i necessari que a l'àrea de Salut Mental de l'hospital es contractin més especialistes", en part, per tractar les seqüeles derivades de l'assetjament. 

Campanya per donar ulls al bullying

L'entitat engega enguany la campanya "Donem ulls al bullying", fent referència a la responsabilitat que tenim tots de denunciar la problemàtica.

En el marc de la iniciativa, que sobretot es materialitzarà a través de petits vídeos a les xarxes socials per fer créixer la conscienciació, també estan preparant un concurs de polseres solidàries que lluiran aquest lema. Hi podrà participar tothom i se seleccionaran cinc dissenys finals. Els diners que es recaptin de la seva venda aniran destinats a campanyes de prevenció, organització de xerrades o suport a les famílies. 

La majoria de casos que atén l'associació són famílies de menors que busquen orientació. L'entitat recalca la necessitat que el màxim de joves que pateixen algun problema siguin atesos a Andorra i no hagin d'ingressar fora.

En relació amb el Centre Residencial d'Educació Intensiva (CREI), Cano defensa que és un projecte molt important pel país per atendre casos molt severs, però també demana més recursos per la resta de nens i joves.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Desirée Sala

Comparteix:

Sant Julià veu el projecte de l'hort solidari cada vegada més necessari davant les dificultats socials L'Associació Marc G.G. reclama la presència d'un psicòleg en la comunicació de les morts sobtades