Reportatge: El fons de l'armari de les 7 claus, testimoni de la història, es digitalitza

www.andorradifusio.ad

Durant segles l'arxiu del Consell General només s'obria si el conseller de cada parròquia portava la seva clau. Primer sis i després set, amb la introducció d'Escaldes-Engordany. Es tracta de l'armari de les 7 claus.

Aquell fons, que el 1983 es va microfilmar, ara es troba a l'Arxiu Nacional on es treballa per habilitar-lo en digital. Conté llibres tan preuats com el "Manual Digest" i el "Politar" i absències per resoldre com el llibre d'actes de l'època que es van escriure aquests volums.

Els microfilms és l'única manera de consultar gran part dels 5.700 documents del fons, la majoria llibres d'actes i privilegis de pas de mercaderies, persones i bestiar. I entre llibres i pergamins, el "Còdex Miscel·lani" o el "Manual Digest" d´Antoni Fiter i Rossell, com a peces especials.

El 1993 el fons va entrar físicament a l'Arxiu Nacional. Es van restaurar alguns llibres i fa dos anys s´ha començat a indexar segons un model del segle XVIII marcat als calaixos del moble. Es creu que Fiter i Rossell, qui es queixava de l'estat del fons, va ser un dels promotors del canvi.

El fons abasta set-cents anys d'història, des del 1176 al 1878. Amb tot el contingut de l´armari és incomplet. Dels 28 calaixos només hi ha el contingut de 17, amb una absència important, el llibre d´actes que va del 1743 al 1863. "Un període molt important perquè, entre altres, hi ha la Revolució Francesa i la redacció del Manual Digest i el Politar", explica Susanna Vela, la responsable de l'Arxiu Nacional.

S'espera que l'any vinent, un cop acabada la indexació, els documents ja es puguin consultar digitalment.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Ruben Calvo

Comparteix:

El Consell rebutja aturar la construcció de The Cloud i l'ETR de l'Aldosa Andorra la Vella sorteja les 29 parcel·les dels horts de la Margineda per a la gent gran