ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Reportatge: com s'entrenen els gossos de la policia per trobar fugitius i explosius

www.andorradifusio.ad

Els equips especialitzats de guies canins de la policia fan recerca de drogues i també de persones i explosius. Els gossos, ben entrenats, ajuden a garantir la seguretat, per exemple, per la visita d'una autoritat. Ho vam veure durant la Cimera Iberoamericana.

El grup de guies canins té 13 equips. Tres estan especialitzats en pista i defensa per fer recerca d’un desaparegut o algun fugitiu.

L'agent de policia adscrit a la secció de guia amb un gos de pista i defensa, Roger Tomàs, explica en què consisteix l'entrenament:  "Li donem una peça de roba si la tenim, que és una olor de referència, la memoritza, la utilitza, la treballa i després quan acaba, l'oblida".

També es pot fer sense una peça de roba i hi ha diferències entre dur a terme la recerca a la muntanya o en espais urbans. Segons Tomàs, "el nucli urbà és un lloc on les olors no es queden tan fixades i és més complicat per a l'animal". No obstant això, indica que també es pot fer "des d'un punt de sortida, on sapiguem que  la persona hi era per les partícules d'olor que desprèn i que s'han quedat en aquell punt".

A més, el grup de guies canins disposa de quatre equips especialitzats en explosius, que fan una vintena d'operacions l'any. La majoria són preventives per l'arribada d'una autoritat, però també se'n fan per paquets sospitosos i amenaces de bomba. La unitat d'especialistes en desactivació d'explosius, TEDAX, fa unes 15 intervencions l'any.

Les pràctiques amb els gossos es fan en diferents espais, exteriors i interiors, com per exemple als cinemes Illa Carlemany. La seva recompensa és jugar. "Busquem que el gos sigui molt juganer i que busqui la joguina. Busca l'olor de l'explosiu per arribar a la finalitat, que és jugar amb el guia", detalla el cap del grup de guies canins, Ivan Palop, tot afegint que "basem la primera joguina en l'olor inicial, que és la dinamita".

Tomàs apunta que quan els gossos comencen a tenir 8 mesos o un any és quan més aprenen, "són autèntiques esponges". El temps d'aprenentatge del gos des de la base oscil·la entre un i tres anys, tot i que puntualitzen que l'ensinistrament és permanent. El grup també té sis equips especialitzats en drogues.

Informa: Judith Sáez 
Imatges: Desirée Sala

Comparteix:

44.192.253.106