Reportatge: Una ràpida reacció a pistes per salvar vides

www.andorradifusio.ad

L'equip de pisters del sector de Pal a Vallnord i el de tècnics de transport sanitari del SUM han assajat aquesta setmana el protocol d'evacuació helitransportada de ferits greus a pistes. Organitzats pel Servei Andorrà d'Atenció Sanitària, l'experiència demostra que aquesta mena de simulacres són vitals en casos en què cada segon compta per salvar una vida. Han estat quatre pràctiques que s'han dut a terme a la zona del pic del Cubil.

Un cop els pisters localitzen i assisteixen una víctima amb símptomes greus, amb risc vital, cada minut és important. Per això, en qüestió de segons, han de decidir si cal una evacuació amb helicòpter per reduir al màxim el temps de trasllat. Quan ho fan, un equip de tècnics de transport sanitari arriba a la zona, atén la víctima i la trasllada amb helicòpter a l'hospital. Un protocol per als casos més greus que es troben a pistes i que, l'experiència així ho demostra, ajuda a salvar vides.

El cap de pistes del sector Pal-Arinsal de Vallnord, Joan Puey, explica que "quan hi ha un ferit problemàtic és millor activar el SUM perquè reduím bastant el temps si estem al lloc més extrem de l'estació". En casos com aquests "hem de mirar de reduir el temps al màxim", afegeix.

Durant el simulacre, tècnics sanitaris i pisters s'enfronten a quatre casos diferents que desconeixien fins a l'últim moment. Hipotèrmia, politraumatismes, un possible infart i un traumatisme cranioencefàlic completen el ventall de patologies. Quatre exemples comuns de simptomatologia greu que poden patir els usuaris mentre estan esquiant. Xavier Bertran és el coordinador dels tècnics de transport sanitari del SUM i indica que estem parlant de casos en què "un servei d'urgències, una taula de quiròfan o un tac és vital per a la seva supervivància i per evitar que les lesions s'agreugin".

Un cop finalitzat l'assaig, la quinzena de pisters i tècnics de transport sanitari que hi han pres part es reuneixen per analitzar com ha anat la intervenció, en què s'ha fallat i què es pot millorar. La diferència entre la vida i la mort, en cas d'emergència a la muntanya, pot estar a les seves mans.

Informa: Jordi Cama Imatge: Marta Paixà

Comparteix:

Un expert exposa com la nanotecnologia permetrà detectar malalties com el càncer Naudi acusa el síndic d'actuar "de forma tendenciosa" i Mateu respon